BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,75
ALTIN 2.971,98
HABER /  DÜNYA

CHP’li Koç’tan Kamer Genç açıklaması: Yaşananlar hoş değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Japonya Büyükelçiliğinde yaşanan olaylara ilişkin bunların hoş olaylar olmadığını am...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Japonya Büyükelçiliğinde yaşanan olaylara ilişkin bunların hoş olaylar olmadığını ama genel diplomatik teamüllere göre Başbakan’ın eşinin resmi temsil yetkileri olmadığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün AK Parti’nin TBMM grup toplantısında yerel seçimlere yönelik aday açıklamasında bulunmalarına değinen Koç, Erdoğan’ın TBMM toplantı salonunda şov yaptığını savundu. Aday tanıtımında kullanılan kısa filmleri de değerlendiren Koç, "Bunları seyrederken sanırsınız ki bu coğrafya ilk defa Recep Tayyip Erdoğan tarafından keşfedildi. Sanırsınız ki taş üstüne konan her taş onun tarafından yerine getirildi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin gerçeklerinin ise itinayla gizlendiğini iddia eden Koç, bunların tartışılmadığını kaydetti. Koç, Erdoğan’ın tanıtım toplantısında devletin icraatlarını, iktidar olarak kullandıkları yatırım bütçelerini ve hatta CHP’li belediyelerin hizmetlerini AK Parti belediyelerinin başarısı olarak topluma sunduğunu ifade ederek, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in TBMM’nin ve Meclis televizyonunun buna alet edilmesine seyirci kalmaması gerektiğini söyledi. Koç, “TBMM, bu tür gösterilerin yeri değildir, mekanı değildir. Her konuda, havaya suya konuşan Cemil Çiçek’in, bu konuda bir uyarı, değerlendirme yapması gerekir diye düşünüyoruz" dedi.
Meclis televizyonu da dahil olmak üzere 30’a yakın televizyon kanalının üzerilerinde hissettikleri baskı nedeniyle bu gösteriyi canlı yayınladıklarını savunan Koç, aday tanıtım toplantısına dönüşen yayınlar Ferhan Şensoy’un bir oyununda kullandığı "zorunlu değil ama mecburi" sözlerine dönüştüğünü öne sürdü. Koç, TBMM’nin toplantı salonunu, AK Parti’nin genel merkezi ya da ücreti karşılığı kiralanmış bir spor salonu gibi kullandığını savundu.
Dün bir gazetede yer alan Gezi Parkı olaylarıyla ilgili haber üzerine ise Koç, haberde olaylara katılan ve gözaltına alınan kişilerin yüzde 78’inin Alevi olduğu bilgisinin yer aldığını kaydederek, “Emniyet teşkilatının insanları kökenlerine ve inançlarına göre sorgulama yetkisine sahip değildir. Sorulması gereken soru şu; senin yönettiğin emniyet teşkilatının elinde bu ülkenin insanlarını soylarına, kimliklerine, inançlarına göre sınıflayan bir bilgi birimi var mı, yok mu?" diye konuştu.
Dış politikayla ilgili Koç, özellikle Suriye ve Mısır konusunda ciddi hatalar yapıldığını ileri sürdü. Başbakan Erdoğan’ın dış politikada ulusal çıkarları öteleyerek kendi kafasındaki saplantılara göre şekillendirdiğini iddia eden Koç, "Sayın Başbakan, Mısır, Mısır, Mısır... Sudan’ın Mısır’dan farkı nedir? El Beşir ismi sana ne hatırlatıyor? Sisi bir darbeci, diktatör de El Beşir ne? Bir demokratik ürün mü?" dedi.

“AÇIKLAMALARINA GÖRE JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN BÖYLE BİR İSTEĞİ, TALEBİ OLDUĞU DA İFADE EDİLİYOR”
Japonya Milli Günü resepsiyonunda, CHP Milletvekili Kamer Genç’in Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yönelik hareketine ilişkin ise Koç, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Japonya Büyükelçiliği’nde yaşanan bazı olaylar var, bunlar hoş olaylar değil. Bunların onaylanması, takdir edilmesi hiç kimse tarafından düşünülemez. Kadının toplumun ve yaşamın her alanında söz sahibi olmasını savunan bir partiyiz. Kadını öteleyen, sonraki konumuna getiren her tavra karşıyız. Bu bizim kendi siyasi doğrularımız. Fakat genel diplomatik teamülleri de bir şekilde hatırlatmak gerekir. Başbakan’ın Sayın eşlerinin resmi temsil yetkileri yoktur. Sosyal olanlarda özel temsil durumları, konumları vardır. Yabancı devletlerin ulusal günlerinde, o ülkelerin büyükelçiliklerinde yapılan resepsiyonlarda o ülkenin büyükelçisi konuştuktan sonra davette bulunan en yüksek yetkili, resmi Türk davetli konuşur, teamül budur."
Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’ndeki resepsiyonda iki bakan bulunduğunu da kaydeden Koç, "Resmi sıfatı olmamasına rağmen Başbakan’ın Sayın eşlerinin konuşması yapması aslında yadırgatıcı bir durum. Açıklamalarına göre Japonya Büyükelçiliği’nin böyle bir isteği, talebi olduğu da ifade ediliyor" şeklinde konuştu.
Japonya Büyükelçiliği’nin Japonya’nın resmi toprakları olduğunu belirten Koç, "Orada Türk korumaların bir milletvekiline yaka paça saldırarak, darba yakın eylemlerde bulunması asla kabul edilemez. Bir Sayın Bakanın ulu orta, hakarete varan sözler ifade etmesi, bu da hoş değildir" dedi.
Demokratik ülkelerde başbakanların eşleri, oğulları ve kızlarının resmi devlet görevlisi statüsünün taşımadığını da vurgulayan Koç, ancak Türkiye’de bunun tersi bir durumun sergilendiğini ifade ederek, "Yaşanan tablo hoş, şık değildir. Ama Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir devlettir. Diktatörlük, hanedanlık, padişahlıkla yönetilmemektedir. Kendilerini bu sıfatla hayal edenler olabilir, bugün olduğu gibi. Bu durumu hoş karşılayanlar da olabilir. Ama hiç kimse özel konumunu resmi temsil göreviyle birbirine karıştırmaması gerekir" ifadelerini kullandı.