CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Et ve Süt Kurumu'nun ithal ettiği hayvanlarda rastlanılan şarbon hastalığıyla ilgili konuştu. Aygun, getirilen hayvanların kontrol belgelerine imza atan sorumluların bulunması gerektiğini söyledi.
Abone olCHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, et ithalatının hayvancılık ve tarım sektörünün sorunlarını çözmediğini aksine daha da ağırlaştırdığını söyledi. Et ve Süt Kurumu'nun ithal ettiği hayvanlarda şarbon hastalığına rastlandığını hatırlatan Aygun, vatandaşların korku içerisinde olduğunu ifade etti.
İlhami Özcan Aygun, Brezilya'dan bugüne kadar toplam 410 bine yakın hayvan ithal edildiğini söyledi. Yaptığı açıklamada bu hayvanların kontrolünün yapılıp yapılmadığını soran Aygun, son olarak ithal edilen hayvanlarda rastlanılan şarbon hastalığına karşın bunların kontrol belgelerini kimlerin imzaladığının araştırılması gerektiğini ifade etti. İşte Aygun'un açıklamalarından bazı satır başları:
"Biz hayvan ithalatını nasıl bu kadar kontrolsüz ve veterinerlik hekimliğini hiçe sayarak gelişi güzel yapabiliyor, kendi insanımızı ve diğer hayvan varlığımızı tehlikeye atıyoruz? Acaba kaç hayvanda daha şarbon var. Brezilya’dan ithal edilen tüm hayvanlar kontrolden geçirilmelidir. Bu korku ile nasıl yaşanır? Vatandaş, et yemekten mi vazgeçecek?"
"HASTALIK TARAMASI BAŞLADI MI?"
Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesi’nde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3.959 adet büyükbaş kesimlik hayvanın 50’sinde şarbon bulunduğunu anımsatan Aygun, şöyle devam etti:
“Et ve Süt Kurumu olayı doğrulamış, bölgenin karantinaya alındığını açıklamıştır. Şarbonun çiftlik dışındaki hayvanlara bulaşmaması için önlem alındığı belirtilmiştir. Yurtdışından gelen hayvanlarda başka ne tür hastalıklar vardır bilmiyoruz. Türkiye; 2010 yılından bu yana canlı hayvan ve kırmızı et ithal ediyor. Aslında sadece canlı hayvan ve et değil, aynı zamanda hastalık da ithal ediyoruz. Bir ülke hayvancılıkta bu kadar dışa bağımlıysa ve bu kadar yoğun ithalat yapılıyorsa hastalıkların olması da kaçınılmaz.
Brezilyanın komşusu Uruguay’dan da hayvan ithal ediyoruz. Güzel ülkemizi hayvan pazarı haline getirdik. Sadece Brezilyadan; 2017 yılında; 169.365 büyükbaş, 2018 de 240.245 büyükbaş hayvan ithal ettik. Hani bu hayvanların kontrolü yapılıyordu! Tarım ve Orman Bakanlığı, Gölbaşı’ndan başlamak üzere hastalık taramasına başlamış mıdır? Brezilya’dan ithal edilen tüm büyükbaşlar yeniden kontrol edilecek midir?”
ŞARBONDA İHBAR MECBURİYETİ
Şarbon hastalığının ihbar edilmesi gereken mecburi hastalıklar listesinde olduğuna işaret eden Aygun, “Tazminatlı Hayvan Hastalıkları ve Tazminat Oranlarına Dair Yönetmelik” gereği şarbon hastalıklı bir hayvanın değerinin yüzde 75’ini devletin ödediğini kaydetti.
Tekirdağ Milletvekili Aygun, yurtdışından gelen hayvanlarda başka ne tür hastalıklar olduğunu bilmediklerini vurgulayarak, “Bakanlık bu olaydan sonra ihbarı yasaklayıp, bütün hayvanlar sağlıklıdır mı diyecektir” diye sordu.
Aygun, Kurban Bayramı’nda dini vecibesini yapıp kurban kesen vatandaşların kuşku içinde olduğunu belirterek, “Acaba kestiğim hayvanda şarbon var mı soruları ile karşılaşıyoruz. Vatandaşı bu hale getirmeye kimsenin hakkı yok” diye tepki gösterdi.
BAKAN PAKDEMİRLİ'YE ÇAĞRI
Şarbonun geç tedavi edildiğinde öldürücü bir hastalık olduğunu, şarbonlu hayvan eti yiyen insanların riskte olduğunu kaydeden Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“Türkiye’yi büyükbaş hayvanda kendi kendine yeterli ülke haline getirecek misiniz? Böyle bir hedefiniz var mı? Gelin önce hayvancılıkta ithalattan vazgeçip, kendi üretim potansiyelimizi harekete geçirelim. Hayvancılarımıza her türlü desteği verelim. Bizim çiftçimiz, inanın Brezilya çiftçisinden, Uruguay çiftçisinden daha sağlıklı hayvan yetiştirir!”
İşte Ankara'daki 'şarbon'lu çiftlik! Büyük endişe yaşanıyor
Ankara'da 'şarbon' karantinası! Brezilya'dan gelen kurbanlıklar...