CHP, türban düzenlemesiyle ilgli Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor.
Abone olDSP'nin de desteğiyle 112 imzayla yapılacak başvuru gerekçesinde Anayasa değişikliğinin ''yok hükmünde'' sayılmasını istenecek.
Hazırlıklarını tamamlayan CHP, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren türban düzenlemesine ilişkin Anayasa değişikliği için çarşamba günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.
Başvuru dilekçesinde 98'i CHP, 13'ü DSP ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç'le birlikte 112 milletvekilinin imzası yer alacak. Böylece başvuru için gereken 110 imza şartı sağlanmış olacak.
CHP'nin 40 sayfalık başvuru gerekçesinde 13 itiraz noktası bulunuyor. CHP, yüksek mahkemenin Anayasa değişikliğini hem şekil hem de esas bakımından inceleyebileceğini savunuyor.
CHP başvurusunda düzenlemenin Anayasa'nın değişmez ikinci maddesine aykırı olduğunu belirtecek yani "düzenleme laikliğe aykırıdır bu nedenle yok hükmünde sayılmalıdır" diyecek.
AKP ve MHPyi Anayasa'nın ikinci maddesine karşı hile yapmakla suçlayacak olan CHP, düzenlemenin teklif dahi edilemeyeceğinin altını çizecek.
Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta açıkladığı cumhurbaşkanının referandum yoluyla seçilmesine ilişkin gerekçeli kararı da CHP'nin başvurusunda yer alacak.
CHP, yapılan Anayasa değişikliğinin ağır hukuki aykırılık içerdiğini ileri sürerek yüksek mahkemenin yokluk denetimi yapabileceğini savunacak.
Başvuru dilekçesinde düzenlemenin ayrıca Anayasa'nın altı maddesine daha aykırı olduğu ifade edilecek.
CHP'nin gerekçeleri arasında türban düzenlemesiyle başı açık olanların baskı ve dayatmaya maruz kalacağı, kamu düzeninin bozulacağı iddiaları da yer alıyor.
Köşk'ten türbana onay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yükseköğretimde başörtülü eğitime serbestlik sağlayan Anayasa değişikliğini 22 Şubat'ta onayladı.