BIST 8.638
DOLAR 34,35
EURO 37,49
ALTIN 3.035,10
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den tezkereye 'hayır' sinyali

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, yarın Meclis'e gelecek olan Irak-Suriye tezkereleriyle ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, hükümetin Meclis'e gönderdiği tezkere için '1 Mart tezkeresinden daha ağır' değerlendirmesini yaptı.

Tekin "Kişisel görüşüm, kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Gürsel Tekin, CHP'nin basına kapalı grup toplantısı öncesinde partisinin tezkereye ilişkin tavrıyla ilgili soruları yanıtladı.

Tekin, yarın görüşülecek Irak-Suriye tezkeresi için "1 Mart tezkeresinden daha ağır ve içeriği belirsiz" yorumunu yaptı. Tekin, "Kişisel görüşüm bu tezkereyi kabul etmemiz mümkün değil, bu torba tezkere" dedi. 
Tekin tezkerenin içeriğinin net ve anlaşılır olmadığını savundu; "Burada IŞİD ile mücadele değil, başka bir şeydir" dedi.

CHP olarak müzakere edeceklerini ifade eden Tekin daha önce Meclis'e gelen tezkerelerle ilgili muhalefete bilgi verildiğini hatırlattı ve "Muhalefete bilgi verilmemesi saygısızlık. Görüşülmesine 24 saat kala Meclis'e gönderiliyor" değerlendirmesini yaptı.


TEK TEZKERE

Hükümet, Irak ve Suriye'ye yönelik süresi bitecek olan tezkereleri tek tezkerede birleştirerek Meclis'e gönderdi. Hükümet bu kez daha kapsamlı bir tezkere hazırladı. Tezkere hem gerekli hallerde Suriye ve Irak'a asker göndermeyi kapsıyor, hem de yabancı ülke askerlerinin Türkiye'de bulunmasını. Tezkeredeki gerekçelerden biri "Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek" olarak gösterildi. Ayrıca bu ülkelerden gelecek kitlesel göç riski de vurgulandı.


4 Ekim 2014'ten itibaren hükümetin bir yıl süreyle yetki istediği tezkerenin tam metni şöyle:


"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikâmetinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümûl, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) bir yıl süreyle izin istenilmesi, Bakanlar Kurulu'nca 30.09.2014 tarihinde kararlaştırılmıştır."


TEZKERENİN GEREKÇESİ

Tezkerenin gerekçesinde Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmelerle ciddi biçimde arttığı belirtildi. "Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlıklarını sürdürmektedir. Öte yandan Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditlerde önemli artışlar gözlenmektedir" ifadesi kullanıldı.


Gerekçede, "Nitekim bu nedenle BM Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terörist faaliyetleri kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 sayılı BMGK kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklara uygun şekilde gerekli tedbirleri alması çağrısında bulunmuştur" denildi.