BIST 9.761
DOLAR 35,15
EURO 36,49
ALTIN 2.947,01
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den şok 'onay birimi' iddiası!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakanlık’ta işe başlatılacaklar için AKP'lilerden oluşan bir "onay birimi" oluşturulduğu iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “Bakanlıklarda çeşitli makamlara yapılan atamalarda AKP’ye yakınlığı ile bilinen bürokratlardan oluşan merkezin etkili olduğu, bakanların kararlarının bile geri çevrilebildiği, bazı bakanların kararnamelerinin Başbakanlık’tan dönmemesi için kararname öncesi isimleri bu merkeze bildirdikleri, bu merkezden onay çıkması sonrası kararname hazırlanarak Başbakanlığa gönderildiğinin öğrenildiği ve bu ekibin bakanlık ile kuruluşlardaki AKP’ye yakın ve genellikle 3 kişiden oluşan gayrı resmi ekiple işbirliği içinde karar aldıkları iddia edilmektedir” dedi.

Tanrıkulu soru önergesinde şu iddialara yer verdi:

“AKP Hükümeti tarafından kamu kurumlarına ve bağımsız kurullara ‘gizli’ bir talimat gönderilerek kamuda yapılan sınavları kazanarak işe başlatılacak adaylar için Başbakanlık’tan olur onayı alınmasının, Başbakanlık’tan onay verilmeyen adayların işe başlatılmamasının istendiği iddiası doğru mudur? Ayrıca, yurtdışına yüksek lisans yapmak için gitmeyi hak eden adaylar için de Başbakanlık’tan olur onayı alınması talimatı verildiği iddiası doğru mudur? İddialar doğru ise talimatları veren kişi ya da kişiler kimlerdir?

Başbakanlık’ta konu ile ilgili AKP'lilerden oluşan bir ‘onay birimi’ oluşturulduğu iddiası doğru mudur? İddia doğruysa, oluşturulan onay biriminin üyeleri kimlerdir?

Atamaları Başbakanlığın olur onayına bağlanan adayların sayılarının ilgili kamu kurumlarına göre dağılımı nedir?

5 Ocak 2015 tarihi itibarıyla Başbakanlığa olur onayı için isimleri iletilen adayların sayısı nedir?

5 Ocak 2015 tarihi itibarıyla sınav süreçlerinde başarılı olmalarına rağmen kamuda işe başlatılmayan adayların sayısı nedir?

Söz konusu uygulama hangi tarihten beri devam etmektedir?

Uygulamanın hukuki bir gerekçesi bulunmaktaysa söz konusu hukuki gerekçe nedir?”