BIST 9.976
DOLAR 34,05
EURO 38,02
ALTIN 2.826,27
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den sivil toplum için 12 söz

CHP'nin sivil toplum raporunda dini dernekler uyarısı yapıldı. özgür sivil toplum için 12 söz verildi

Abone ol

CHP merakla beklenen sivil toplum raporunu açıkladı. Raporda özgür birey için baskıcı devlet ve cemaat baskısına son verilmesi gerektiği söylendi. CHP özgür bir sivil toplum için 12 söz verdi.

CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu tarafından hazırlanan "Sivil Toplum: Özgür İnsan Kardeşçe Yaşam" başlıklı rapor yayınlandı. Rapora göre Türkiye'de yaklaşık 86 bini dernek 58 bini kooperatif olmak üzere 154 bin sivil toplum kuruluşu var. Bu kuruluşların 15 bin 336'sı dini hizmetler, 14 bin 779'u spor, 14 bin 569'u yardımlaşma faaliyeti yürütüyor.

CHP'nin sivil toplum anlayışının devlet, cemaat ve çevre baskısına karşı olduğunun altı çizilerek özellikle inanç temelli kuruluşlar için şu eleştiriler sıralandı:

"Din ve inanç temelli kuruluşların bir bölümü faaliyetlerini tamamen çağdaş ve demokratik sivil toplum kuruluşları gibi sürdürmekte. Bunlar, başta toplumsal dayanışmayı geliştirme olmak üzere bireylerin yalnızlaşmasını önleyen ve manevi doyuma ulaşmalarını sağlayan önemli faaliyetler yürütmektedir.

Bununla birlikte, bazı din ve inanç temelli sivil toplum kuruluşlarının uzun dönemde demokrasi ve sağlıklı bir sivil toplumun geliştirilmesi hedefi ile bağdaşmayan yönleri bulunduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Özellikle de son yirmi yılda, bu kuruluşların bazıları sivil toplumun aslî amaçlarından uzaklaşmıştır. Bunlara örnek olarak, bazı kuruluşların hükümetlerin uzantısı haline gelmeleri, içine hükümetleri de alan yolsuzluklara bulaşmaları veya tamamen kâr amaçlı faaliyetlere odaklanmaları gösterilebilir.

Bu kuruluşlar aynı zamanda katı hiyerarşik iç yapılar oluşturmakta ve böylece otoriter değerlerin yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Bazı kuruluşlar ise kendilerine yakın görmedikleri toplum kesimleri hakkında kuvvetli önyargılar aşılamaktadırlar. Ataerkil değerlerin ön plana çıkartılarak kadınların arka planda tutulması yine bazı örgütlerde karşılaştığımız önemli bir sorundur.

HÜKÜMETE YAKIN DERNEKLERE DESTEK

Raporda AK Parti iktidarının sivil toplum alanını da biat etmeye zorladığı, farklı görüşlere sahip kuruluşları ise kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmak için uğraştığı eleştirisi yapıldı. Rapora göre hükümet güdümünde hareket eden bazı sivil toplum kuruluşları devlet olanaklarını kullanarak kâr, hatta rant amaçlı hale geldi. Bu kuruluşların aleyhlerindeki yolsuzluk iddiaları da örtbas edildi.

SİVİL TOPLUMDA 4 SORUN

CHP'nin raporuna göre sivil toplum alanında 4 temel sorun var. Bunlar, "AKP ile Devam Eden Baskıcı Gelenek, Maddi Kaynak Yetersizliği, Cinsiyet Eşitsizliği ve Bölgeler Arası Dengesizlik ile Görünürlük Sorunu.

SİVİL TOPLUM İÇİN 12 SÖZ

CHP Daha Güçlü Sivil Toplum İçin ise 12 söz verdi. İşte o sözler:

1- Devlet Güdümlü Sivil Toplum Anlayışına Son Verilecek: CHP'nin hedefi, ülkemizdeki sivil toplum örgütlerini kısıtlayıcı, cezalandırıcı ve dışlayıcı devlet güdümünde bir anlayıştan; sivil toplum örgütlerini destekleyici, güçlendirici ve kapsayıcı toplum merkezli bir anlayışa geçişi sağlamaktır.

2- Sivil Toplumun Yönetime Katılması İçin Yasa Çıkaracak: CHP iktidarında sivil toplum temsilcilerinin belde belediyesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kadar her kademedeki karar alma mekanizmalarına katılımları yasayla bir hak olarak tanınacaktır. Böylece sadece yandaş kuruluşların değil muhalif kuruluşların da seslerini duyurabilmelerinin önü açılacaktır.

3- Bürokratik Engeller Kaldırılacak: Dernekler Kanunu eşitlikçi ve özgürlükçü bir bakış açısıyla gözden geçirilerek, örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan ve zorlaştıran tüm bürokratik engeller ortadan kaldırılacaktır.

4- Yardım Toplamak Kolaylaşacak: Yardım Toplama Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle, sivil toplum örgütlerinin eşit ve şeffaf bir süreçte gönüllü katkılara daha kolay ulaşması sağlanacaktır

5- Vergi Avantajları Artırılacak: Vergi mevzuatında sivil toplum kuruluşları lehine değişiklik ve iyileştirmeler yapılacaktır. Kamu Yararı ve Vergi Muafiyeti statüsü tanınması süreci daha eşitlikçi ve şeffaf yürütülecektir.

6- Cezacı Yaklaşıma Son: Dernekler Dairesi, ceza kesen değil, derneklerin kanunlara uygun çalışmalarına yol gösteren bir niteliğe kavuşturulacak, ceza yerine uyarma yöntemi tercih edilecektir.

7- Okullara Sivil Toplum Dersi: Örgütlenme kültürünün güçlendirilmesi için sivil toplum eğitimi müfredata eklenecek, her öğrencinin sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer alması sağlanacaktır. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerine gençlerin katılımını artırmak için gerekli destek ve kolaylıklar sağlanacaktır.

8- Sivil Toplum Örgütlerine Ofis ve Sekretarya: Yerel yönetimler "Sivil Toplum Merkezleri" oluşturmaları için desteklenecektir. Bu merkezlerde, kısıtlı kaynaklara sahip ya da yeni kurulmuş sivil toplum kuruluşlarına ortak kullanım mekânları, ofis altyapı olanakları ve sekretarya desteği sağlanacaktır.

9- Daha Çok ve Şeffaf Kamu Kaynağı: Kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarının güçlü ve özerk mali yapıya kavuşturulması için kamu bütçesinden sağlanan destekler artırılacaktır. Kaynak aktarımı partizanca değil, şeffaf, eşitlikçi ve liyakate dayalı bir anlayışla yürütülecektir. Kamu kaynağı aktarımında kadın katılımını öne çıkaranlar ile sivil toplumun görece az geliştiği bölgelerdeki kuruluşlara öncelik verilecektir.

10- İç ve Dış Destek Başvurularına Devlet Desteği: Sivil toplum kuruluşlarının TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları ve diğer ulusal ve uluslararası desteklerden en geniş ölçüde yararlanabilmesi, AR-GE ve inovasyon kültürünün itici gücü olabilmeleri için proje ortaklığı oluşturmalarında, proje tasarımı, başvurusu ve yürütülmesinde destek süreçleri hayata geçirilecektir.

11- Kadınlara Pozitif Ayrımcılık: Sivil toplum kuruluşlarına kadınların katılımını artırmak ve kadınların bu kuruluşların yönetiminde etkin bir rol oynamasını sağlamak için teşvik tedbirleri alınacaktır. Kadın kuruluşları ulusal ve yerel desteklerin dağıtımında öncelik verilerek güçlendirilecektir.

12- Çoğulculuğu Besleyen İnternet Ortamı Sansürden Uzaklaştırılacak: CHP gelişen teknolojik imkânların katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi güçlendirmek için kullanılmasından memnuniyet duymaktadır. Partimiz, bu anlayış içinde, internet ortamının sansürden uzak tutulması için her türlü çabayı gösterecektir.