BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

CHPden şık olmadı tepkisi

Meclis'ten gece yarısı geçen düzenleme Ankara'yı hareketlendirdi. Köksal Toptan ve CHP'den ilk yorumlar geldi.

Abone ol

Meclis’ten iki gün önce geçen; askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme, tartışma konusu oldu.

CHP’den ‘şık değil’ ve ‘Albay Dursun Çiçek’ için açıklaması gelirken, TBMM Başkanı Köksal Toptan da düzenlemeden haberi olmadığını söyledi.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki yeni düzenlemeden haberi olmadığını açıklayan Toptan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Anayasa’ya aykırı ise, Meclis kararları anayasal denetime tabidir. Anayasa Mahkemesi’ne gider ve Yüksek Mahkeme Anayasa’ya uygunluğuna karar verir. Daha önce de hem askeri ceza yasalarında hem de Türk ceza yasalarında yapılan değişiklikle, sivil mahkemelerin yetkilierinin genişletilmesi söz konusu olmuştu. Ayrıntılarını bilmiyorum ama, muhtemelen böyle bir şey söz konusu."

Adalet Bakanı’nın da bugün bir açıklama yaptığını ve muhalefetin düzenlemeye onay verdiğini aktardığını belirten Toptan, CHP’nin itirazının hatırlatılması üzerine, "Muhtemelen mutabakatla şekilllendirilmiştir. Belki CHP’nin önergeden haberi yoktu; tıpkı benim gibi" ifadelerini kullandı.

OKAY: ALBAY DURSUN ÇİÇEK İÇİN

Öte yandan, konuyla ilgili CHP kanadından, Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay bir açıklama yaptı.

Askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iktidarın apar topar Meclis’ten geçirdiğini söyleyen Okay, düzenlemenin irtica ile mücadele belgesinin altında imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek için yapıldığını öne sürdü. (Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, Çiçek'in de aralarında bulunduğu 9 subayı, ‘şüpheli’ sıfatıyla salı günü ifade vermeye çağırmıştı.)

Okay, hükümetin, muhalefete danışmadan böyle bir düzenlemeyi, başka bir yasanın içinde önerge ile düzenlemesinin şık olmadığını söyledi.

Askerler tarafından işlenen suçlarda sivil mahkemeleri yetkilendirdiğini sonradan fark ettiklerini anlatan Okay, değişikliğin hem askeri mahkemeler kanununa hem de Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.