2015 genel seçimleri öncesinde CHP, iletişim ilkeleri başlığı altında üyelerine 'talimatname' hazırladı. İşte o talimatlardan en çok dikkat çekenleri...
Abone olYaklaşan 7 Haziran seçimleri için parti propagandalarının nasıl yapılacağına ilişkin bir talimat kitapçığı hazırlayan CHP, üyelerine, örgüt ve adaylara afiş ve pankartları nerelere asmaları gerektiğini, nasıl propaganda yapacaklarını ve nerelerde alkışlı protesto yapılamayacağını anlattı.
"MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ" SLOGANINA 'GENİŞ TALİMAT'
Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın derlediği bilgilere göre, talimatlarda, CHP'nin çok konuşulan; reklamcı Ali Taran tarafından hazırlanan 'Milletçe Alkışlıyoruz' sloganlı seçim sloganı uyarınca sıklıkla kullanılan 'alkış'ın kullanım alanlarına ve zamanlamasına vurgu yapılarak; "Protesto alkışı başlatmanın yeri ve zamanı yoktur. Stadyumda, meydanda, otobüste, evde, sinemada, sokakta, restoranda, cafede, durakta, parkta, mağazada, alışveriş merkezinde, spor salonunda, tren garında, otobüs terminalinde, iskelede, havaalanında, uçakta, benzincide, trende, pazar yerinde, akla gelebilecek her yer ve durumda, küçük büyük her ölçekte insan kitlesiyle protesto alkışı başlatılmalı ve katılım teşvik edilmelidir." denildi.
NERELERDE ALKIŞ YASAK?
CHP'nin seçim talimatları broşüründe, "nerelerde alkışlı protesto yapılamayacağı" da "Protesto alkışı, başta cami olmak üzere, ibadethaneler, hastaneler, kabristanlar, cenaze törenleri, ilk ve orta öğretim okullarında asla yapılmamalıdır. " şeklinde anlatıldı.
120 SANİYELİK ALKIŞLI PROTESTO
Alkışlı protestonun süresi ve biçimi de "Protesto alkışı yaklaşık 120 saniye sürmelidir. Protesto alkışı sırasında, asla slogan atılmamalı, şarkı/marş söylenmemeli, düdük çalınmamalı, asla ama asla hakaret/küfür içeren ifadelere ve hareketlere izin verilmemelidir." denilerek belirtild
CHP'nin 7 Haziran seçimleri için parti üyeleri, örgüt bünyesindeki görevliler ve adaylar için hazırladığı 'talimat'lar şöyle sıralanıyor:
-CAMİ VE TÜRBELERE AFİŞ, PANKART ASMAYIN
Başka siyasi partiler assa da, tarihi ve kültürel değeri olan binalara, cami ve türbe duvarlarına afiş, pankart, bayrak asılmamalıdır.
-CHP LOGOLARI ARAÇLAR MUTLAKA TRAFİK KURALLARINA UYSUN
CHP logosu taşıyan araçların, trafik kurallarına aykırı davranmasına, trafik düzenini ve toplum huzurunu bozacak şekilde kullanılmasına, gereksiz yere sürekli korna çalmasına izin verilmemelidir.
-BAŞKA PARTİLERİN TEMSİLCİLERİ İLE SERT TARTIŞMAYA GİRMEYİN
Diğer siyasi partilerin milletvekili adayları, sözcüleri ya da yöneticileriyle, seçmenin, medyanın önünde ya da özel toplantılarda asla gergin tartışmalara girilmemeli, tahrik unsuru taşıyan soru ya da sataşmalara asla yanıt verilmemelidir.
-PARTİ PROGRAMINDA YER ALMAYAN KONULARDA KONUŞMAYIN
Seçim konuşmalarında ya da söyleşilerde, parti programında yer almayan konularda görüş bildirilmesinden, söz verilmesinden, taahhütte bulunulmasından özenle kaçınılmalıdır.
-BAYRAK VE AFİŞLERİ, MÜMKÜNSE DÜKKANLARIN CAMLARINA İÇERDEN YAPIŞTIRIN
Afiş, kitapçık, broşür, bayrak gibi malzemelerin gelişigüzel dağıtılmaması ve kullanılmaması gerekmektedir. Kötü niyetli kişilerin ve hava koşullarının verebileceği zararı önlemek için, özellikle afişlerin, mümkünse dükkan mağaza, lokanta, berber kıraathane gibi yerlerin camlarına, içeriden yapıştırılması sağlanmalıdır.
-DİN, DİL, IRK, MEZHEP KONUSUNDA YORUM YAPMAYIN
T.C. vatandaşlarının din, dil ırk, mezhep ve kültür farklılıklarına yönelik asla yorum yapılmamalı, görüş bildirilmemeli, imada dahi bulunulmamalıdır.
-BAŞKA BİR YERLE İLGİLİ RENCİDE EDİCİ KONUŞMAYIN
Asla, herhangi bir ilçe, belde, köy ya da mahallede konuşma yaparken, başka bir yerle ilgili rencide edici söz kullanılmamalı, yorum yapılmamalı, imada dahi bulunulmamaldır.
-HİÇBİR SOSYAL GRUP ALEYHİNE KONUŞMAYIN
Asla, herhangi bir etnik, dini, coğrafi ya da mesleki gruba yönelik, rencide edici söz kullanılmamalı, yorum yapılmamalı, imada dahi bulunulmamalıdır.
-HASAR GÖRMÜŞ BAYRAKLARI ORTADA BIRAKMAYIN
Bayrak, afiş, çıkartma gibi malzemelerin hasar görmüş halleriyle ortalıkta kalmasına izin verilmemelidir. Hasar görmüş olanlar, derhal yenileriyle değiştirilmelidir.
-SEÇİM ŞARKILARINI KULLANIN, GELİŞİ GÜZEL MÜZİK ÇALMAYIN
CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanmış şarkıların dışında gelişi güzel müzik kullanılmamalıdır.
-UZUN KONUŞMA YAPMAYIN
İdeal konuşma süresi 15-20 dakikadır. Seçim konuşmalarının çok uzun ya da çok kısa olmamasına özen gösterilmelidir.