BIST 9.890
DOLAR 35,42
EURO 36,36
ALTIN 3.062,16
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de 'Tüzük Kurultayı'na ret!

CHP Parti Meclisi toplantısında Tüzük Kurultayı talepleri reddedildi, 'Ermeni teklifi'ni kabul eden Fransa Parlamentosu ise kınandı.

Abone ol

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık 7 saat süren toplantıda Türkiye'nin iç ve dış sorunları, CHP'nin uzun ve kısa vadeli çalışma takvimi, belde, ilçe, il ve belediye başkanlıkları ile Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) faaliyetleri, kadın ve gençlik kollarının çalışmaları değerlendirildi.

Bir grup PM üyesinin tüzük kurultayı toplanması yönünde verdiği teklif ise kapalı oylama sonucu reddedildi.

FRANSA'YA ÇAĞRI

Toplantı sürerken yapılan bir açıklama ile Fransa Ulusal Meclisi'nin "1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifini kabul etmesi" kınandı.

PM, toplantı sonrasında ise konuya ilişkin bir bildiri yayımladı.

"Bu yasa ifade özgürlüğünü yok eden, bilimsel araştırmaları engelleyen yapısıyla, demokrasi ve insan hakları ilkelerine tamamen aykırı olup, kabul edilemez niteliktedir" denilen bildiride, şu ifadeler yer aldı.

"CHP Parti Meclisi, Fransa Ulusal Meclisi'nce Ermeni iddialarına ilişkin yasanın kabulünü esefle kınamaktadır. Bugün hala tartışma konusu olmaya devam eden söz konusu tarihi olayların bu yasa suretiyle küçük iç politika hesaplarına alet edilmiş olması, ayrıca düşündürücüdür. Fransa halkı şimdi bu konudaki yaklaşımlarının buna oy veren 38 milletvekili tarafından mı temsil edildiğini sorgulamalıdır.

Bu yasa ifade özgürlüğünü yok eden, bilimsel araştırmaları engelleyen yapısıyla, demokrasi ve insan hakları ilkelerine tamamen aykırı olup, kabul edilemez niteliktedir. CHP Parti Meclisi olarak, Fransız Devriminin ilke ve ruhuna ters düşen, gerçeklere aykırı esaslara dayanan bu yasanın Fransa'ya yakışmadığını hatırlatmakta ve yasanın bundan sonra Senato ve iç hukuk aşamalarında geçersiz kılınmasını beklemekteyiz. Hatırlanacağı üzere, Fransa Senatosu bu yasa daha önce gündeme geldiğinde, anayasaya aykırılığı gerekçesiyle kabul edilebilir bulmamış ve tasarıyı oylamamıştır.

Fransa halkına ve Parlamentosuna çağrımız, iç siyaset kaygılarıyla tarihi gerçeklerin saptırılması hevesinden vazgeçilmesi, Türkiye-Fransa ilişkilerine sahip çıkılması ve Türk halkı ile Fransa'da yaşayan yarım milyon Türk'ün görüş ve hissiyatına da saygı duyulması yönündedir."

Fransa Ulusal Meclisi'nin attığı bu yanlış adımın, Türkiye tarafından yanıtsız bırakılmaması gerektiği belirtilen bildiride "Bununla beraber, CHP, Fransa'nın bu tarihi hatada ısrar etmemesi, Fransız Devrimiyle başlayan evrensel hukuk ve değerlere uygun bir noktaya gelinmesi için Türkiye ve Fransa'da sağduyuya sahip çevrelerin gereken çaba ve işbirliğini göstereceklerine inanmaktadır" denildi.