CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakması çağrısında bulundu. Tarhan'a bazı partililer de destek verdi. Bundan sonra CHP'deki muhaliflerin ne yapacağını BBC Türkçe'den Sinan Onuş araştırdı.
Abone olCHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakmasını ve kurultaya gidilmesini istedi.
Tarhan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde izlediği stratejiyi eleştirdi.
Emine Ülker Tarhan’a, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İstanbul Milletvekili Nur Serter ve Mersin Milletvekili İsa Gök de destek verdi.
Emine Ülker Tarhan’a parti yönetiminden ilk yanıt ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’dan geldi. Tezcan, “586 imzayı toplayabilirlerse Kurultay yapılabilir. Parti tabanı kurultay istemiyor” dedi.
İmza toplayacaklar mı?
Basın toplantısı sonrasında BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Tezcan’ın açıklamalarına karşılık, “Bu konuda polemiğe girmek istemiyorum. Söylenecek her şeyi söyledik. Tabanın, kurultay talebi olduğunu düşünüyoruz. Bunu süreç gösterecektir” dedi.
Tarhan’a destek veren CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter de bundan sonraki sürecin kendi içinde gelişeceğini belirtti ve “Tabii ki imza toplanır, başka türlü destekler de bulunur. Bugün bir şey söyleyebilmek için çok erken. Önümüzdeki günlerde ne yapılacağı net olarak ortaya çıkar” dedi.
Destek vermeden ‘başarısız’ eleştirisi doğru mu?
CHP’de kimi milletvekilleri ‘Çatı aday’ olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı açıklandığında “adaylığına imza vermeyeceklerini” açıklamışlardı.
Bu açıklamalar sonrasında ise ‘Parti bir aday çıkarırken onu desteklemediğini deklare etmek, onun başarısızlığına neden olabilir. Bu anlamda eleştirmeleri de doğru değil’ cümleleri sosyal medya dahil birçok yerde dillendirildi.
Bu eleştirilere karşılık Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, “Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu, Sayın Genel Başkan’ın adayıdır. Partinin hiçbir karar organında tartışılmamış, hiçbir milletvekilinin, hatta genel başkan yardımcılarının da haberi olmamıştır” yanıtını verdi.
İstanbul Milletvekili Nur Serter de İhsanoğlu’nun adaylığına imza vermeyeceğini açıklayan CHP’li milletvekilleri arasında yer alıyordu. Serter de aynı söylemlere karşılık, “Biz, adaylığına imza vermedik. Hiç kimseye oy vermeyin demedik” ifadesini kullandı. Serter ayrıca seçmenin oy vermemesinden dolayı “suçlanmasını” da doğru bulmadığını ifade etti.
Mersin Milletvekili İsa Gök de bu eleştirileri kabul etmedi. Gök, “Herkes oyunu kullandı ve elinden geleni yaptı. Seçim bitmiştir, sonucu hezimettir. Tüm demokrasilerde seçimden sonra bir muhasebe yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Partiden istifayı düşünüyorlar mı?
Milletvekillerinin bu çıkışı sonrası akla gelen ilk sorusu ise ‘CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çağrıyı dikkate almaz ve gereğini yapmazsa çağrıcı milletvekilleri istifayı düşünüyor mu’ şeklinde oldu.
Ankara Milletvekili Tarhan bu soruya, “şu an yorum yapmayacağını” ifade etti. Tarhan, “Sürekli izliyoruz. Talebimizi, yapılan yanlışları ortaya koyduk. Verilen yanlış kararlar nedeniyle partinin erime sürecine girdiğine ilişkin endişeyi ortaya koyduk. Ben, CHP tabanının kendi yolunu bulacağını, umuda yolculuğunun süreceğini düşünüyorum” dedi.
İstanbul Milletvekili Serter ise aynı soruyu, “Tabii ki kalacağız. Biz gerçek CHP’liyiz. Partimizi teslim etmek gibi bir anlayışa sahip değiliz. Mücadelemizi partimizin içinde, tabanımızın isteği doğrultusunda, partimizi gerçek çizgisine çekmek için elbette sürdüreceğiz. Biz koltuk kaygısıyla hareket eden insanlar değiliz” diye yanıtladı.
Mersin Milletvekili Gök de “Ben, şu an yönetimde olanların hepsinden daha eski, 20 yıllık bir CHP’liyim. Ben, CHP’nin gerçek sahiplerindenim” dedi.