BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de Kürt sorunu çatlağı büyüyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, topladığı Parti Meclisi'nde sert eleştirilerin hedefi oldu. Konu ise tartışmalı Kürt raporu...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün 10 saati aşan bir toplantı yapan Parti Meclisi'nde (PM) yönetim topa tutuldu.

Fırtınalı geçen PM toplantısında üyeler Kılıçdaroğlu'na çok sayıda suçlamada bulundu. Partinin yeni yönetiminin Kürt sorunu ve terör konusunda BDP ile aynı söylemleri dile getirdiği, partide korku imparatorluğu kurulduğu ve tüzük kurultayının neden yapılmadığı konuları uzun uzun tartışıldı.

Kürt sorunu ve terörün masaya yatırıldığı toplantıda, CHP yönetiminin çalışmalarını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun "Bizden önceki CHP yönetimi Kürt sorunu konusunda herhangi bir katkı sunmadı. Çözüm önerisi getirmedi. Parti bu konuda işlevsizdi. Herhangi bir çalışma olmadığı gibi başarısız kaldı. Bizden sonra Kürt sorununda ve Kürt açılımında değişiklikler oldu" dediği ifade edildi.

İŞTE TANRIKULU'NUN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Raporda, “Kürt kimlikli vatandaşların siyasal ve kültürel konularda ortaklaştığı talepleri” şu maddelerde ele alındı:

1-Eşit anayasal vatandaşlık /Yeni ve demokratik bir Anayasa

2-Hakikatlerin araştırılması / Faili meçhullerin açığa çıkarılması

3-Temsilde adalet ve siyasal yaşama (kendi kimliği ile) katılım /Seçim barajı ve siyasi partiler yasası

4-Ana dil sorunu / Ana dilin öğretilmesi ve eğitimi / Ana dilde eğitim

5-Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü

6-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yetki ve sorumluluklarında karar alma iradelerinin/özerkliklerinin genişletilmesi

7-Köy Koruculuğunun kaldırılması

8-Şiddet, terör ve çatışma ortamının sona erdirilmesi

Tanrıkulu'nun bu sözlerine ise eski yönetimlerde yer alan PM Üyesi Mesut Değer'in sert karşılık verdiği kaydedildi. Değer'in, Kürt sorunu ile Kürt halkının sorunu arasında ayrım yaparak konuşmasına başladığı ve bölgede Kürtler ile devlet arasında ve Türkler ile Kürtler arasındaki uçurumun arttığını anlattığı belirtildi.

İLK SAYFAYI YIRT AT

Yeni Şafak'ın haberine göre, Değer'in sözleri üzerine Tanrıkulu'nun PM üyelerine dağıttığı 15-16 sayfalık rapor ikinci bir tartışma çıkmasına neden oldu. İlk sayfasında "CHP'nin Kürt Sorununa Bakış ve Çözüm Önerileri" başlığını taşıyan raporu alan PM üyeleri, Tanrıkulu'na tepki gösterdi. "Bu rapor MYK'da tartışılıp karara bağlandı mı veya PM'de onandı mı?" sorusunu yönelten PM üyelerine Tanrıkulu, "Kendi kişisel görüşlerim. MYK'da ele alınmadı" cevabını verdi. Bu cevap üzerine ise PM üyeleri "O zaman bunun ilk sayfasını yırtın atın" çıkışını yaptı. Tanrıkulu ise "O zaman yırtın atın" demek zorunda kaldı.

'TUTARSIZ SÖYLEMLER'

PM'de rapor tartışmasının yanı sıra partinin Kürt sorunu ve terör örgütü ile ilgili söylemlerini de tutarlı bulmadıklarını ifade eden Mersin Milletvekili İsa Gök ile İstanbul Milletvekili Nur Serter, yönetimi "BDP-İmralı ağzı ile konuşmakla" suçladı. Gök ve Serter'in bu suçlamasına bir kaç PM üyesinin de destek verdiği ifade edildi.

Tüzük kurultayı yapılması için 80 kişilik PM'nin yaklaşık 30 üyesinin Kılıçdaroğlu ve yeni yönetimi sorguladığı ve "Atıl hükümleri değiştireceğinizi söylüyordunuz. Tüzük değişikliği ile partinin demokratikleştirileceğini söylüyordunuz. Niye tüzük kurultayı yapmıyorsunuz da kaçıyorsunuz" sözleri gerilime neden oldu. Kılıçdaroğlu, bu soruları "Tüzük kurultayı gündemimizde yok" cevabı ile savuşturdu.

"DAHA ÖNCE VERMEDİK DE NE OLDU?"

PM üyeleri yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak eleştirilerini de sıraladı. Kılıçdaroğlu'na AK Parti'nin referandumda kabul edilen 26 madde ile ilgili değişiklik yapmayacağı açıklaması hatırlatılırken, "Neden bizim ilkemiz yok" sorusu yöneltildi. Kılıçdaroğlu ise "CHP'nin önceki yönetimi Anayasa Komisyonu'na üye vermedi de ne oldu. Sonuç mu alınabildi" cevabını verdi.

DİZAYN!

Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi'nde 2012 Mayıs ayında yapılması gereken kurultayın 6 ay ötelenmesini sağlayarak elini güçlendirdi. İl ve ilçe teşkilatlarındaki eski yapıyı değiştirmek için Nihat Matkap ve 6 yardımcısı ile harekete geçen Kılıçdaroğlu hem Önder Sav'dan kalma delege yapısını hem de Gürsel Tekin'in oluşturduğu yönetimleri bu süre içinde ters yüz edecek. Kılıçdaroğlu, delege ve teşkilat yapısını değiştirdikten sonra ise eli rahatlamış bir şekilde kurultaya gidecek.