Kritik önerge ve tekliflerin, olası bir koalisyon görüşmesine zarar vermemesi için, yeni hükümet kuruluna kadar gündeme alınması beklenmiyor.
Abone olÖnceki yasama döneminde Meclis’i yasa teklifi, araştırma- soruşturma ve soru önergesi yağmuruna tutan CHP’de, olası koalisyon seçenekleri yüzünden yeni yasama döneminin başında frene basıldı.
17-25 Aralık iddialarına dair önergeler başta olmak üzere, verilen soruşturma önergeleri, kanun teklifleri ve soru önergeleri, koalisyon çalışmaları sonuçlanıncaya kadar grupta beklemeye alındı.
VEKİLLERE EKRAN YASAĞI
Habertürk'ün haberine göre, yemin töreninin hemen ardından grup başkanvekillerini belirleyen CHP’de, olası koalisyon seçenekleri gözetilerek adeta sıkıyönetim ilan edildi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, milletvekillerinin olası koalisyon seçenekleri konusunda parti yönetiminden izin almadan açıklama yapmaları, televizyona çıkmaları yasaklandı. Milletvekilleri, ancak grup başkanvekillerinden izin aldıktan sonra yazılı ve görsel medyaya açıklama yapabilecek.
YENİ HÜKÜMETE GÖRE YOL HARİTASI
Kılıçdaroğlu’nun “Rövanşist olmayacağız” açıklamasının ardından CHP Grup Yönetimi, AK Partili 4 eski bakan hakkındaki soruşturma önergesi ile Uludere, MİT TIR’larının durdurulması ve Gezi olaylarına ilişkin önergeleri beklemeye aldı. “Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığını ihlal ettiğine” ilişkin kanun teklifi de donduruldu. Kritik önerge ve tekliflerin, olası bir koalisyon görüşmesine zarar vermemesi için, yeni hükümet kuruluna kadar gündeme alınması beklenmiyor. Hangi partilerin koalisyon hükümetini oluşturacağı, bir anlamda bu teklif ve önergelerin de kaderini belirleyecek.
‘EMEKLİYE ÇİFT MAAŞ’ DA BEKLEMEDE
CHP’de sadece kritik konulara ilişkin teklif ve önergelerin değil, partinin seçimlerdeki en büyük kozunu oluşturan ‘emekliye yılda iki maaş ikramiye, asgari ücretin 1500 lira yapılması, taşeron işçiliğine son verilmesi’ gibi vaatlerin de şimdilik beklemeye alındığı öğrenildi. CHP’nin, koalisyonda yer alması durumunda, bu önerilerini yeni hükümet programının olmazsa olmaz ilkeleri haline getireceği, tasarı olarak Meclis’in gündemine taşıyacağı belirtiliyor.