BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.057,34
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de çatlak! Bildiri verecekler

CHP'li vekiller bazı sanatçılarla işbirliği ile hükümete karşı laiklik bildirisi açıklayacak.

Abone ol

CHP'nin ulusalcı kanadında yer alan Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un da aralarında bulunduğu 10'a yakın milletvekili bazı sanatçılarla birlikte yarın "Laik devlet özgür toplum için aydınlar bildirisi"ni açıklayacak.

Milliyet'in haberine göre İstanbul'da yarın yapılacak toplantıda açıklanacak bildiride, Ak Parti iktidarının laik devleti ortadan kaldırmaya çalıştığının savunulduğu öğrenildi.

Kamuda ve parlamentoda başörtüsü konusunda parti yönetiminin sessiz tutumunu eleştiren ulusalcı kanadın, bu tutuma geniş kapsamlı bir "bildiri"yle yanıt verecek olmasının parti içinde yeni bir rahatsızlığa yol açtığı öğrenildi. Bildiriye bir süre önce tahliye olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın da imza atabileceği öğrenildi.

CHP'nin ulusalcı kanadının etkin isimleri Yılmaz, Güler ve Batum, yarın Taksim Hill Otel'de "Laik devlet özgür toplum için aydınlar bildirisi"ni açıklayacaklarını duyurdu. Çağrı metnine sanatçılar Ataol Behramoğlu, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Edip Akbayram ile gazeteciler Ali Sirmen ve Mustafa Mutlu da imza attı. Alınan bilgiye göre metne 10'a yakın CHP milletvekilinin aralarında olduğu 100'e yakın isim imza attı. Metne halen parlamentoda görev yapan milletvekillerinin yanı sıra eski CHP ve DSP milletvekilleri, şair, yazar, akademisyenler destek verdi. Yarın açıklanacak bildirinin hazırlık çalışmalarının yaklaşık 3 haftadır sürdüğü öğrenildi. Hafta başında tahliye olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın da metni imzalayabileceği öğrenildi.

Ak Parti eleştirisi
Alınan bilgiye göre bildiride, Ak Parti iktidarının laik devleti ortadan kaldırmaya çalıştığı vurgulanırken, dini değerlerin siyasete alet edilmesine karşı durulacağı vurgulandı. Bildiride, Ak Parti iktidarının kadın hakları ve eğitim konusundaki politikaları da eleştirilirken, Anayasa Mahkemesi'nin Ak Parti'nin kapatılması hakkında verdiği kararda partinin "laiklik karşıtı eylemlerin odağı" olduğunun tescil edildiği anımsatıldı. İmzacıların, başörtüsünün kamuda serbest bırakılması ve parlamentoda başörtülü milletvekillerinin görev yapmasından duyulan rahatsızlık nedeniyle bildiriyi kamuoyuna duyurma gerekliliği hissettiği öğrenildi.

Süreçte suskun kalmıştı
CHP, kamuda ve parlamentoda başörtüsü konusunda sessiz kalarak gerginlik yaratmamıştı. Partinin ulusalcı kanadının bu suskunluğu eleştirdiği kamuoyuna yansımıştı. Partinin "sessizlik" politikasına karşı geniş katılımlı bir bildirinin kamuoyuyla paylaşılacak olmasının parti içinde bir rahatsızlık doğurduğu da öğrenildi.