Açılım görüşmelerine damga vuran CHP'nin Kürt raporuyla ilgili tartışmalara bir yanıt da CHP'li Öymen'den geldi
Abone olBursa'nın Gürsu ilçesinde partisinin teşkilat kongresine katılan Öymen, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Öymen, son yapılan zamları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye'deki ekonomik durumun perişan olduğunu ifade etti. ''Hükümet, bütçe açığını kapatmak için olağanüstü zam yapıyor'' diyen Öymen, şunları söyledi:
''Hükümet, 'Dünyadaki en büyük 17. ekonomiyiz' diye övünüyor. Peki kişi başı gelirde dünyada kaçıncıyız? 50'nciyiz. Dünya refah endeksinde kaçıncıyız? Refah sıralamasında 69'uncuyuz. Şimdi böyle bir sıralamayla övünmemiz mümkün mü? Gelir dağılımınız bu kadar bozuksa tabii dar gelirli vatandaşlarımız, bundan büyük sıkıntı çekecektir. 400 bine yakın vatandaşımız yatağa aç giriyor, yiyecek ekmeği yok. Senede 1 ton kömürle vatandaşın karnını doyuramazsınız.''
RAPOR TARTIŞMASI
Öymen, ''CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan '1989 raporunun arkasındayız' demiş. Bu konuda sizin düşünceniz nedir?'' sorusu üzerine, raporun, 2008 yılında kabul edilen yeni parti programlarında da tescil edildiğini belirtti. Bütün partililerin bu programa bağlı bulunduğunu ifade eden Öymen, bir gazetecinin, ''Buna rağmen hükümetin görüşme önerisini reddediyorsunuz?'' demesi üzerine, şöyle konuştu:
''Hayır. Biz görüşmeleri geri çevirmedik. Tam tersine görüşmeyi biz istedik. Gerektiğinde gelecekte vatandaşın bilgisine sunulmak üzere bunun kayda alınmasını istedik. Bunun dışında genel başkan yazdığı mektupta bizim hem 1989 raporumuzu hem de 2008 programımızı Başbakan'a gönderdi. Görüşlerimizi yazılı olarak da sunmuş olduk. Bizim çizgimiz bellidir ama hükümetin yaklaşımını yanlış buluyoruz. Silopi'de yaşananlar ortadadır. Hükümet, silahı bırakmayı reddeden bir terör örgütüyle mücadele değil, müzakereyi benimsemiştir. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor.''
Öymen, hükümetin, Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığını sona erdirmek için diplomasiyi yeterli bir şekilde kullanıp Irak hükümetini, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimi ve ABD'lileri şimdiye kadar ikna edemediğini savundu. Öymen, ''Irak'tan terörü tasfiye etmek, Irak yönetimi, Kuzey Irak yerel yönetimi ve ABD'nin görevidir Ama bu devletler, kuruluşlar, o terör örgütünün oradan çıkarılmasını sağlayamıyorlar. Türkiye'nin çıkarması için atması gereken adımları kabul etmiyorlar, reddediyorlar'' diye konuştu.