CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, nafaka borçlusunun nafaka borcunu belirlenen banka hesabına ödememesi durumunda alacağın icra kanalı ile tahsil edilmesi için kanun teklifi verdi.
Abone olNafaka alacaklarının icraya konabilmesi için, ödeme tarihlerinin bildirilmiş olmasına rağmen tebliğden 2 hafta içinde ödenmemiş olması gerekecek.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanlığı'na,Türk Medeni Kanunu ve Ailenin Korunmasına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu.
- TEKLİF NE GETİRİYOR? -
Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:
"Nafaka ödenmesine ilişkin mahkeme kararlarında nafaka alacaklısının mahkemeye bildirmiş olduğu kendi adına açılmış banka hesabı veya böyle bir hesap bildirilmemiş ise nafaka alacaklısının Mernis adresinin bulunduğu yerde bulunan bir bankada nafaka alacaklısı adına mahkemece açılacak bir banka hesabının nafaka borçları için öncelikli ödeme yeri olarak ve nafakanın ödeme tarihiyle birlikte belirtilecek.
- İKİ HAFTA İÇİNDE ÖDENMEZSE İCRAYA KONACAK -
Nafaka alacaklarının icraya konabilmesi için, nafaka kararını içeren ara kararı ya da mahkeme kararının borçlunun Mernis adresine tebliğ edilerek hükmedilen nafaka alacaklarının bağlanma tarihinden yazı tarihine dek birikmiş olanlarının ve daha sonra ödenecek olanların ödeme yeri olan banka hesabına düzenli olarak ödenmesinin istenmesine ve ödeme tarihlerinin bildirilmiş olmasına rağmen tebliğden 2 hafta içinde ödenmemiş olması gerekecek.
- NAFAKA ALACAKLARI HARÇ BEDELİNDEN MUAF OLACAK -
Nafaka alacaklısının banka hesabı bildirmek üzere icra dairesine başvurmaması ya da başvurup ta borçlunun nafaka alacaklarını banka hesabı yerine icra dairesine ödemeye devam etmesi durumunda, icra dairesi alacaklının Mernis adresinin bulunduğu yerde bir bankada hesap açtırarak icra dosyasına yatan nafaka alacakları hakkında keseceği reddiyat makbuzundan sonra bu banka hesabına 3 gün içinde aktaracak.
Nafaka alacakları her tür harç ve ceza evi yapı pulu bedelinden muaf olacak.
Nafaka ödeme yeri olarak açılacak banka hesaplarından bankalarca hesap işletim ücreti, yıllık aidat gibi hiçbir ödenti alınmayacak.
- EVDEN UZAKLAŞTIRILACAK -
Eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin veya mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan veya evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireylerinden birinin aile içi şiddete maruz kaldığını kendilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığının bildirmesi üzerine Aile Mahkemesi Hâkimi meselenin mahiyetini göz önünde bulundurarak şu tedbirleri alacak:
"Kusurlu eşin veya diğer aile bireyinin;
Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması,
Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin birlikte ya da ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,
Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,
Aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi,
Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi,
Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması,
Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması."
Eğer şiddeti uygulayan eş veya diğer aile bireyi aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise hâkim bu konuda mağdurların yaşam düzeylerini göz önünde bulundurarak daha önce Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilecek.
- BOŞANMALARIN YAKLAŞIK YARISI EVLİLİĞİN İLK BEŞ YILI İÇİNDE GERÇEKLEŞİYOR -
Gerekçede, TÜİK verilerine göre 2011 yılının 3. döneminde 25 bin 858 evliliğin sona erdiği belirtilerek, "Bu oran 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 4.2 oranında artış göstermiştir. Yine TÜİK verilerine göre 2011 yılının 3. döneminde meydana gelen boşanmaların yüzde 40.2'si evliliğin ilk beş yılı içinde, yüzde 23.62'sı ise 16 yıl ve daha fazla süre evli olan kişiler arasında yaşanmıştır" denildi.