CHP, hava iş koluna grev yasağı getiren, 6321 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Abone olCHP'nin başvurusu nedeniyle Hava-İş Sendikası üyesi işten çıkarılan bazı THY çalışanları ile Deri-iş Sendikası, Harb-İş Sendikası üyeleri de Anayasa Mahkemesi önünde toplandı. Slogan atan grup, ''Hava iş kolunda grev yasağına hayır'' yazılı pankartlar taşıdı.
CHP'li 120 milletvekilinin imzaladığı başvuru dilekçesi, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Ankara Milletvekili İzzet Çetin tarafından Anayasa Mahkemesi'ne sunuldu.
Başvurunun ardından açıklama yapan Çelebi, dilekçenin siyasi olmadığını, dilekçeyle grev konusunda evrensel değerlerin ve kuralların nasıl ihlal edildiğinin hukuksal olarak ortaya konulduğunu söyledi.
12 Eylül darbesi yasalarında bile havacılık iş kolunda grev yasağı getirilmediğini belirten Çelebi, Kanun'un Anayasa'nın birçok maddesine, Türkiye'nin altına imza attığı ILO Sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı'na aykırı olduğunu ileri sürdü.
Çelebi, ''Uluslararası alanda da kabul edilemez bu hatadan dönülmelidir. Sosyal devletin çöküşü insanlığın çöküşüdür. Bu dilekçe, emeğin, alın terinin, demokrasinin, sadece haklarını aradılar diye işlerine son verilen emekçilerle dayanışma dilekçesidir'' diye konuştu.
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de hava iş kolunda çalışan sendika üyesi 17 bin işçinin, yıllardır gösterdiği büyük emek ve özveri sayesinde Türk Hava Yolları'nın dünyaca tanınan bir kurum haline geldiğini söyledi. Ayçin, ''Özverimizi, her türlü şartlarda uçakların yerde kalmaması adına kullanan bizler, çocuklarımıza ve ailemize ayırmamız gereken zamanı bu ülke insanlarına ayıran bizler ödüllendirilmemiz gerekirken, en temel hakkımız elimizden alınmış, grev hakkımız ortadan kaldırılmıştır'' dedi.
Ayçin, grev haklarını alıncaya, işten atılan 305 çalışan işlerine geri dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.