BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,58
ALTIN 3.012,03
HABER /  SEÇİM

CHP ve MHP'yi bitirecek 'ortak aday'

CHP ve MHP ortak aday çıkarırsa her iki partiden biri biter. Hüseyin Yayman'ın analizi 'çatı adayı' planının ötekini yüzünü ortaya koydu.

Abone ol

MHP lideri Devlet Bahçeli, muhalefetin oylarını toplayacak 'çatı aday' önermişti. Ancak Bahçeli'nin çizdiği geometrik formül, CHP ve MHP'nin başına bela olabilir.

Vatan si yazarı Hüseyin Yayman 'ortak aday' planlarının hiç hesaba katılmayan tehlikesini ortaya koydu.

LİDERLERİ DE BİTİRİR

Yayman'ın analizindeki en çarpıcı bölüm şöyle;

"MHP ve CHP’nin ortak adayda birleşmesi son tahlilde genel başkanların işine gelmeyecek bir senaryo. Çünkü ortak adayın seçilmesi durumunda bir sonraki adımda bu partilerin birleşmesi gündeme gelecektir. Adayın seçilemeyip yüksek oy alması durumunda ise bu defa genel başkanların varlığı sorgulamaya açılacaktır. Böylece ortak aday, MHP veya CHP genel başkanlığı için potansiyel isim olacaktır."

ORTAK ADAY BEKLENEN FAYDAYI SAĞLAMAZ

DÜNÜN EN ÇOK OKUNAN HABERİ

zafer-çağlayana-saat-firmasindan-şok.jpg
ZAFER ÇAĞLAYAN'I BİTİREN SAAT FİRMASININ AÇIKLAMASI (TIKLA OKU)

Devlet Bahçeli’nin Şükrü Küçükşahin‘le söyleşisi önemli. MHP’nin cumhurbaşkanlığı stratejisini ve olası senaryoyu ortaya koyuyor. MHP’nin stratejisinin ana fikrini sağ ve solun tek aday etrafında bir çatı koalisyon kurması oluşturuyor. Açıklamada adayın CHP’li olmayacağı net olarak anlaşılıyor. Bunun yanında olası sonuçları şöyle sıralayabiliriz:

Ortak aday muhalefete fayda sağlar mı? MHP ve CHP’nin ortak adayda birleşmesi teorik olarak zor görünse de velev ki gerçekleşse dahi beklenen faydayı sağlamayabilir. Öncelikle bu mühendislik ‘muhalefetin güçsüz, Erdoğan’ın güçlü olduğu’ algısına hizmet eder. Nereden biliyorsun diye sorarsanız yakın dönemin tarihine bakılabilir.

MHP-CHP TABANINDA BİRLİK VE TEK PARTİ SENDROMU

MHP 2009 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir’de yüzde 27 oy alırken bu oran 2014’te yüzde 7’ye düştü. MHP oyları CHP adayı M. Yavaş’a gitti. CHP ile MHP arasında 2009 seçimlerinde başlayan oy geçişkenliği artarak devam ediyor. İki parti tabanda birleşiyor. Bununla birlikte çatı isim konusunda Çankırı’daki MHP’li ile Muğla’daki MHP seçmeni arasında fark olduğunu gözden uzak tutmamak lazım.

CEPHELEŞME SİYASETİ PARADOKSU

Muhalefetin bir yandan yerel seçimlerde yaşanan kutuplaşmadan şikâyet ederken diğer yandan yeni bir blok inşa etmesi paradoks oluşturuyor. 1994 seçimlerinden bu yana girdiği tüm seçimleri ‘cephe siyaseti’ stratejisiyle kazanan Erdoğan için kurulacak yeni blok, onun köşke çıkmasını hızlandıran bir etki yapacaktır.

MUHALEFET ERDOĞAN'I KONUŞUYOR 

Muhalefet kendi adayını değil Erdoğan’ı tartıştırıyor: Muhalefetin köşk seçimini Erdoğan karşıtlığı üzerine inşa etmesi, sonuçları üzerinden bir okuma yapıldığında Erdoğan propagandasına dönüşüyor. Muhalefet farkına vararak veya varmayarak kendi tezlerini anlatma yerine, Erdoğan’ın argümanlarına cevap verme durumunda kalıyor.

Muhalefetin zaman sorunu: Muhalefetin adayını henüz belirleyememiş olması ve ‘Erdoğan köşke çıkamaz’ söylemi halkın bir kısmında ilan edilmemiş reaksiyona neden olurken zaman çatı bloğunun aleyhine işliyor.

APOLİTİK ADAY ARAYIŞI 

Politik seçimde, apolitik aday arayışı: Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle köşkün ve seçimin doğası da değişti. Köşk seçimi siyasetin yeni bir meydan okumasına döndü. Bu bağlamda muhalefetin cumhurbaşkanı adayı için apolitik bir isim ve profil araması seçimin içeriğiyle çelişiyor.

BAKALIM İKİ LİDER ŞAPKADAN BİR TAVŞAN ÇIKARABİLECEK Mİ? 

2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi ve dejavu hâli: ‘Erdoğan köşke çıkmasın’ söylemi, 2007 seçimlerinde de yaşanmıştı. Muhalefetin bu stratejisi Erdoğan’ın seçimi kazanmasına ve Abdullah Gül’ün köşke çıkmasına yol açtı. Bugün de benzer bir denklem işliyor. Aynı söylem ve aynı denklemle aynı sonuç alınmayacak mı?

Çatı adayının Kürt sorunu, AB, Ermeni meselesiyle imtihanı: Çatı adayının kampanya sırasında temel sorulara ikna edici cevaplar vermesi gerekecek. Kürt sorunu, AB, Kıbrıs, Ermeni meselesi gibi sorunlarla yüzleşmesi icap edecek. Bu sorulara vereceği cevapların bir kısmı MHP, bir kısmı CHP tabanına ters gelecek ve tam bir kilitlenme durumu yaşanacak.

Tüm bu paradokslara rağmen bekleyip görmekte fayda var. Bakalım iki lider şapkadan yeni bir tavşan çıkartabilecek mi?