Köksal Toptan bir öneri ortaya attı. Sıcak gündem daha da ısındı. Krizi aşma adına sunulan formüle CHP ve MHP ne dedi?
Abone ol Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın senato önerisi yankı buldu. Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerinin bır kısmının senatoya devrini öngören fikri CHP cephesinde tepkiyle karşılandı. MHP de öneriye mesafeli..DSP eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: Bekleneni veremez
Böyle bir basın toplantısı yapması yararlı. İki kanatlı Meclis olmasını dile getirdi. Tartışılması yararlı olabilir. Türkiye iki kez denedi bu sistemi. 1876 ve 1961'de yeniden bu sistemi denedi.
Uygulamada yasama sürecinin ağırlaşmasına ve Anayasa Mahkemesi Meclis arasında iptal edilen kanunlarla ilgili uyuşmazlığa neden oluyor.
2. Meclis kurulması fikri tartışılmakla birlikte Türkiye'de denendiğini ve bekleneni veremediği kanısındayım.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Önerinin zamanlaması manidar
Tarafsız olması gereken başkanın Anayasa'ya Mahkemesi'ni eleştirmesi İngiltere'de örneği var mıdır. Başkanın yetkilerini aşarak eleştirmesisini içimize sindiremeyiz. Yargı erkinin alanına tecavüz eden yasamadır.
İktidarın hoşunha gitmeyen bir karar sonrası senatonun gündeme getirilmesi hoş değil. Anayasa Mahkemesi'nin işini ikinci bir Meclis'e devretmek istiyor.
İngiliz hukuku ile Türk hukuku arasında benzerlik yok. Türk hukuku kıta Avrupasına benziyor. Türkiye'de denendi ve tutmadığı görüldü. Senatoya yetkiler verirseniz Türkiye'nin devlet sistemine zarar verirsiniz. Tam bu sırada dile getirmesi anlamlıdır. Laiklikliği korunmasından yana gösterilen titizlikten Toptan'ın rahatsızlık duyduğunu görüyoruz.
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı:
Toptan'ın kişisel görüşüdür. Geçmişte uygulanmıştır. Yasa çıkarmakta bazı yavaşlamamalara ve aksaklıklara neden olduğu görülmüştür. Anayasa değişikliği yapılırken öneri tartışılabilir.
Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi İlter Turan:
Tıkaman sistemi açma adına arayışı göstermesi açısından önemli. Sistemin bütünselliğini diğer organlarıyla birlikte ele almak gerekir. Tek başına senato yeterli değil.
Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Serap Yazıcı:
Sorun iş yükünün ağırlığından kaynaklanmıyor. Mahkeme siyasi denetim yapamaz. Önerilerini isabetli bulmuyorum. 1961 döneminde iki Meclis vardı. Meclis'in kabul ettiği kanunların yüzde 93'ünü senato onaylamıştır. Sadece yasama sürecini ağırlaştırır. İkinci Meclis'ten beklenen fayda görülmemştir.