BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,84
ALTIN 2.795,94
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP ve BDP arasında bir ilk

Türkiye'de bir ilke imza atan CHP'li Çanakkale Belediyesi ile BDP'li Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Belediyesi karşılıklı protokol imzalayıp, 'kardeş' oldu.

Abone ol

Türkiye'de bir ilke imza atan CHP'li Çanakkale Belediyesi ile BDP'li Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Belediyesi karşılıklı protokol imzalayıp, 'kardeş' oldu.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, "Çanakkale ile kurduğumuz barış ve kardeşlik köprüsü aynı zamanda Türkiye'nin de resmidir" dedi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, iki kentin insanlarının birbirlerini tanımalarıyla birlikte ön yargıların kırılacağını ve bunun da barışa katkı sağlayacağını söyledi.

Genel seçimler yaklaşırken, Kürt sorunuyla ilgili yeni çözüm önerilerini masaya yatıran CHP, yerel yönetimler düzeyinde de bölgedeki BDP'li belediyeler ile ilişkilerini geliştirmeye başladı. 2007 yılında 'Çok dilli belediyecilik' hizmeti verdiği için Danıştay tarafından meclis üyeleriyle birlikte görevinden alınan ancak 2009 yerel seçimlerinde tekrar seçilen Diyarbakır'ın merkez Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın şubat ayında Çanakkale belediyesi ile kardeş olmak için başlattığı girişim olumlu sonuç verdi.

Demirbaş'ın Çanakkale'ye yaptığı gezide görüştüğü Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın olumlu yanıt vermesi üzerine şubat ayında meclisten 'kardeşlik, dostluk, kültürel ve sosyal işbirliği' ile karar aldırarak protokol hazırladı. Çanakkale Belediyesine gönderilen protokol, Nisan ayındaki meclis toplantısında ele alınarak karara bağlandı ve belediyenin internet sitesinden duyuruldu.

Çanakkale Belediyesi internet sitesinden yapılan duyuruda, "Diyarbakır Sur Belediyesi'nin Çanakkale Belediyesi ile Dostluk ve İşbirliği Protokolü yapılmasına ilişkin teklifi Çanakkale Belediye Meclisi'nin Nisan ayı toplantısı'nda görüşülerek Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'a yetki verilmesine ilişkin oy çokluğu ile karar alınmıştı. Alınan karar üzerine temeli kültür, enformasyon, bilim, teknik, sağlık, spor, turizm, eğitim gibi alanlarda deneyim paylaşımı ve işbirliği oluşturarak tarihi ve kültürel mirasları zengin iki kentin sosyal ve kültürel paylaşımlarını güçlendirmek olan Protokol taraflarca imzalandı" denildi.

BDP'Lİ BAŞKAN: BU YÜREKLERİN KARDEŞLİĞİDİR

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kuzey Irak'ın Duhok Belediyesi, İspanya'nın Galisya bölgesindeki Santiago De Compestella Belediyesi ile daha önce kardeş olduklarını belirterek, BDP'li belediyeler arasında ilk kez kendilerinin Türkiye'deki bir belediye ile kardeş olduklarını belirterek, Çanakkale Belediyesi'nin kardeşlik, dostluk ve işbirliği protokolünü imzalamasından mutlu olduklarını söyledi. Kardeşliğin herkesin ihtiyaç duyacağı bir şey olduğunu söyleyen Demirbaş, özellikle Çanakkale ile Diyarbakır'ın kardeşliğinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Demirbaş, "Çanakkale'de İHD'nin düzenlediği bir panele katılmıştım. Orada Çanakkale belediyle başkanı ile görüştüm ve niyetimizi açıkladım. Daha sonra onlar Diyarbakır'a geldi, bizde onları ziyaret ettik ve bu işi en sonunda resmiyete döktük" dedi.

Diyarbakır ile Çanakkale belediyeleri arasında yapılan bu protokolün, çok önemli bir adım olduğunu dile getiren Abdullah Demirbaş, "Aslında Çanakkale Türkiye'nin aynı zamanda bir resmidir. Çünkü oradaki kabristanda Türkiye'nin her kesiminden, her inancından insar var. Barış kenti olan Diyarbakır'dan bir başka barış kenti olan Çanakkale'ye barış köprüsü kuruluyor. Bir başka boyutuyla da yerel yönetimlerin halklararası birlikteliği, kardeşliği ve toplumsal barışa katkısını göstermesi açısından çok önemli bir adımdır bu. Hele Çanakkale ile Diyarbakır'ın bu kardeşliği çok daha önemlidir. Bu yüreklerin kardeşliğidir. Artık demokratik cumhuriyette ısrar kılınmıştır. Demokratik Cumhuriyetin bir anlamıyla yerel yönetimler üzerinden tesisidir bu" dedi.

"İNSANLAR BİRBİRİNİ TANIDIKÇA BARIŞA KATKI ARTAR"

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yapılan işbirliğine ilişkin protokolün, iki kentin ve yaşayanlarının, kurumların ve kurumsal faaliyetlerin tanınması, tecrübelerin paylaşılması adına örnek alınması gereken güzel bir başlangıç olduğunu söyledi. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile Tarihi Kentler Birliği panelinde tanıştıklarını ve karşılıklı bir kültürel işbirliği protokülü yapmak istediklerini kaydeden Gökhan, "En batıdaki ile en doğudaki iki kentin halklarının gidip gelmesini ve birbirlerini tanımalarını istedik. Sur Belediye Başkanı Abdullah Bey'in de önerisiyle bizde bu protokolü meclisten geçirdik. Sanırım BDP'li bir belediye ile ilk kez bir böyle bir protokol imzaladık. Oradaki gençlerin buraya gelip, burdaki gençlerin oraya gidip orayı görmesi ve birbirlerini tanıması, televizyonlardan ve basından yanlış bilgilerle dolu gerçekleri görmeleri barışa da katkı sunacak, ön yargıları kıracak ve barışı beraberinde getirecektir. İnsanlar birbirlerini uzaktan tanıyacaklarına, birbirlerinin içine girerek tanırlarsa daha dostane ilişkiler gelişecektir ve bu da barışa büyük katkı sunacaktır" dedi.