CHP, Türkiye’de seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu’ndan kaynaklanan sorunların araştırılarak, temsili demokratik sistemin yerel ve ulusal düzeyde en etkin, katılımcı ve çoğulcu şekilde işlemesini sağlayacak düzenlemelerin belirlenmesi amacıyla Meclis
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde Meclis’te “seçim sistemine” ilişkin araştırma açılması talep edildi.
Önergenin gerekçesinde Türkiye’de uygulanan yüzde 10’luk seçim barajı ve Siyasi Partiler Kanunu’nun halkın iradesinin TBMM’ye tam olarak yansımasını engellediği iddia edilerek şöyle denildi:
“Ülkemizdeki yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle 2002 seçimlerinde seçmenlerin yüzde 45’inin oyu Meclis’e yansımamıştır. AKP, oyların yüzde 34’ünü alarak TBMM’de yüzde 66’lık bir çoğunluğa sahip olmuş, CHP yüzde 19 oyla Meclis’te yüzde 33 oranında temsil edilmiş; DYP, MHP, Genç Parti, DEHAP ise barajı geçememiştir.
2007 seçimlerinde AKP oyların yüzde 46.5’ini alarak Meclis’te yüzde 62’lik bir çoğunluk elde etmiş; CHP yüzde 21 oyla, Meclis’te yüzde 20’lik bir temsil oranına ulaşmış; MHP ise yüzde 14 oy oranıyla, yüzde 13’lük bir temsil sağlamıştır. 2011 seçimlerinde ise yüzde 49.8 alan AK Parti, Meclis’in yüzde 60’ına, yüzde 26 alan CHP Meclis’in yüzde 24.5’ine, yüzde 13 alan MHP, Meclis’in yüzde 9.6’sına hâkim olmuştur.
Görüldüğü gibi son iki genel seçimde Meclis’e giremeyen partilere verilen oylar bir yana, Meclis’te temsil edilen partiler bile seçmeninin oyu oranında temsil olanağına kavuşamamıştır.”
Gerekçede, Türkiye’de seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu’ndan kaynaklanan sorunların araştırılarak, temsili demokratik sistemin yerel ve ulusal düzeyde en etkin, katılımcı ve çoğulcu şekilde işlemesini sağlayacak düzenlemelerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasının gerçek ve tam bir demokratik düzene kavuşabilmek için kayda değer bir çaba olacağı ifade edildi.