Beşar Esad ile görüşen CHP heyetine tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ana muhalefete sert çıktı.
Abone olAK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP heyetinin Suriye ziyareti ile ilgili, ''CHP, TBMM'de yapılan konuşmalarda sanki Esed'in Türkiye şubesi gibi çalışıyor'' dedi.
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, gazetecilerin, bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıyı hatırlatması üzerine, Meclis'in çalışma düzeni ve güvenlik konularıyla ilgili 8 madde üzerinde görüşme yapıldığını söyledi. Elitaş, ''8 maddenin zaten 7'sinde önceden de mutabıktık. Meclis Başkanlığı tekrar teyit edip siyasi parti gruplarına gönderecek. Gruplarda bunu ilgililere, milletvekillerine ve Meclis personeline duyuracak'' diye konuştu.
Mutabık olunmayan maddenin içeriğinin sorulması üzerine Elitaş, bunun, Salı günleri grup toplantılarına ziyaretçi alınıp alınmamasıyla ilgili olduğunu belirterek, konuyu siyasi parti grup başkanvekillerinin gruplarla istişare ettikten sonra Meclis Başkanlığı'na bildireceklerini söyledi.
''Gruplara hiç mi ziyaretçi alınmayacak ya da belirli sayıda mı alınacak?'' sorusuna Elitaş, ''Hayır o konuyla ilgili görüşler istendi. O görüşler çerçevesinde gruplar bilgi verecek'' karşılığını verdi.
AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Demir'in sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajının hatırlatılması üzerine Elitaş, ''Onu Kırıkkale İl Başkanımıza sorun. Ama bugün Cuma hutbesinde hoca efendi İslam'ın kadınlara bakışıyla ilgili çok güzel bir hutbe verdi. Kadınlarımız bizim başımızın tacı. Cennet analarımızın ayaklarının altında olarak müjdelenmiş. Kız evlatlarımız bizim en önemli unsurlarımız'' dedi.
Elitaş, Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ederek, kadınlarla ilgili hoş olmayan meselelerin bundan sonra yaşanmamasını temenni etti.
-4. yargı paketi-
Gazetecilerin, ''BDP'nin, 4. yargı paketinin sürece çok fazla katkı sağlamayacağı yönünde eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, Elitaş, ''Tabii bu hükümet bir tasarı hazırlayacak, buna muhakkak ki muhalefet farklı şekilde tepkilerini ortaya koyacak. Önemli olan TBMM'nin komisyonlarının bu konudaki iradesi ve TBMM Genel Kurulu'nun iradesi. Yapılan hiçbir şeye muhalefet bugüne kadar, 'elinize sağlık, çok güzel olmuş' diye beğenme ihtiyatını göstermedi. Böyle bir alışkanlık ortaya çıkmadı. Bundan sonra yapılan herşey de herhalde eleştirilecek'' yanıtını verdi.
Elitaş, Suriye'ye giden CHP heyetinin Esed ile görüşmesi konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
''CHP, Suriye'nin, Esed'in Türkiye'deki temsilcisi gibi hareket ediyor. TBMM'de yapılan konuşmalarda sanki Esed'in Türkiye şubesi gibi çalışıyor. Atatürk'ün kurduğunu söyledikleri partinin, Cumhuriyeti kurduğunu iddia ettikleri bir partinin herhalde başka ülkelerin cumhuriyetlerinin savunucusu olmaması gerekir. CHP'ye gönül vermiş, CHP'ye atadan bağlı, dededen bağlı seçmenlerin herhalde bu konu yüreklerini, CHP'nin kurucularının da kemiklerini sızlatmaktadır diye düşünüyorum.''
CHP grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, yargı paketine tutuklu askerler ve milletvekillerinin de eklenmesine ilişkin önerisinin anımsatılması üzerine Elitaş, ''Tutuklu milletvekilleriyle ilgili olan durum zaten mevcut yasada düzenlenmiş. Bununla ilgili kararı verecek organ yargıdır. TBMM'de bu konuda bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Yargı bu konuda kararını verebilir. CHP'nin söylemleri ile eylemleri arasında paralellik olmasını arzu ediyoruz, diliyoruz. Ama maalesef CHP'nin uzun yıllardır bir alışkanlığı, geleneği sadece söylemek, sadece konuşmak. Eylemsiz bir parti, söylemi bol olan bir parti'' ifadelerini kullandı.
Elitaş, 4. yargı paketiyle ilgili olarak, ''Yargı TBMM'nin iradesine uygun bir şekilde, yani 'kanun yapıcıların niyeti nedir, amacı nedir' diye karar verirken değerlendirir. Anayasa 138'de zaten bunu ifade ediyor'' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çankaya Köşkü'nü ziyaretiyle ilgili bir soruya da Elitaş, şu yanıtı verdi:
''Olması gereken, uygun bir şey. Geç kalınmış, daha önce protesto ediliyordu. CHP protesto etmek yerine çeşitli meseleleri yetkili kurullarla paylaşmak niyetini seçse daha uygun olur. Mesela Meclis Başkanlığı'nı hala protesto ediyorlar. Bunun yerine gelip dertlerini, niyetlerini orada paylaşmaları daha uygun olur. CHP Genel Başkanı'nın Cumhurbaşkanlığı'nı ziyareti de bana göre CHP adına olumlu bir gelişme.''