BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP referandumu böyle durduracak

CHP ile hükümet arasında köprüler atıldı. Ana muhalefet harekete geçti. CHP'li Özyürek partisinin yol haritasını açıkladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Hükümet ile ana muhalefet arasındaki bahar havası kısa sürdü. Baykal'ın önerisine Erdoğan'ın "sulandırıyorlar" cevabı ana muhalefeti kızdırdı..

CHP paketin önünü referandumdan önce kesmeyi planlıyor. Kanun çıkar çıkmaz paketin iptali için Anayasa Mahkemesi'nin kapısını çalacaklar. Merak edilen gerekli olan 110 imzayı bulup bulamayacakları. CHP'nin bu konuda sıkıntısı yok.. En azından Özyürek böyle düşünüyor.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, MHP'nin desteği olmadan da reform paketini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak 110 milletvekili sayısına ulaşacaklarını savundu.

"MHP OLMADAN YAPARIZ"

Özyürek, "Bugüne kadar yaptığımız başvuruları biz MHP olmadan yaptık. Mahkemeye verdiğimiz dilekçelere bakın, 110 milletvekili vardır. Bir tane bile MHP'li vekil yoktur." dedi. CHP lideri Deniz

MHP ne yapacak?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır "MHP kendi kararı ve kendi hassasiyetleri doğrultusunda bu Anayasa değişikliğine içtüzüğün verdiği imkanlar dahilinde muhalefet yapacaktır." dedi. Ancak MHP CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesine destek vermiyor.  Şandır, CHP'yi "Yüksek mahkemenin gücünün siyasette bir manivela olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz" sözleriyle eleştirdi.

Baykal'ın önceki gün ısrarla 3 maddenin ayrılmasını istediklerini söylemesine rağmen Özyürek, itiraz ettikleri madde sayısının 3'ten çok olduğunu kabul etti. 

Bunun gerekçesini de, "Bir maddeyi değiştirdiğiniz zaman onunla ilgili teknik maddeleri de değiştirmek zorundasınız. Yoksa yasa havada kalır. Bunun bir sorun yapılacağını hiç düşünmedik." diye aktardı.

UZATTIĞIMIZ EL HAVADA KALDI

Meclis'te basın mensuplarına paketle ilgili açıklamada bulunan CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, hükümetin uzattıkları eli sıkmaktan kaçtığını savundu. "Yolumuza devam ediyoruz." diyen Özyürek, uzlaşma olsaydı da Anayasa Mahkemesi'ne gitme konusunda bir tereddütleri bulunmadığını açıkladı.

ANAYASA MAHKEMESİ EN DOĞAL HAKKIMIZ

'Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyeceğiz' şeklinde hiçbir açıklama yapmadıklarını vurgulayan Özyürek, "Anayasa Mahkemesi'ne gitmek bizim en doğal

Meclis'te hassas denge
Bilindiği gibi CHP'nin 97 milletvekili var. DSP'nin desteği de yeterli değil. Bağımsızların da destek vermesiyle CHP mahkeme kapısını çalabilir. İşte sandalye dağılımı:

AK Parti 336
CHP 97
MHP 69
BDP 20
Bağımsız 12
DSP 6
DP 1
TP 1
Boş 8

hakkımız." dedi. Komisyon çalışmalarının zorlu geçeceğinin işaretlerini de veren Mustafa Özyürek, şöyle devam etti:

SERT MUHALEFET

"Kanunun komisyondaki gibi kolay çıkması söz konusu değildir. Nasıl mayınlı arazilerle ilgili yasa çok uzun zaman almışsa, bu çok daha fazla zaman alacaktır. AKP, bütün milletvekilleri ve bakanlarını Ankara'da tutmak zorunda kalacaktır. Uzlaşma olsaydı, bazı maddelere biz de destek verecektik, bazı maddeler ayrılacaktı. Böylece sakin bir ortamda bu teklif meclisten geçecekti. Ama bu olmadı."

REFERANDUMA BIRAKMAYACAKLAR

CHP Genel Başkanı Baykal, 12 Nisan'da yaptığı açıklamada "Referanduma gidilmesi ve 'evet' çıkması durumunda da Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için yollar arayacak mısın?" sorusunu da "Bu referanduma gitmeden önce Anayasa Mahkemesi'ne gidecektir" demişti.