Anayasa değişikliği için düğmeye basıldı. Muhalefet partileri de hareketlendi. CHP ve MHP'nin tavırları netleşti.
Abone olİNTERNETHABER
ANKARA- Başbakan Erdoğan Anayasa değişikliği önerisini Mart sonunda getireceğiz açıklamasından sonra Meclis hareketlendi. Muhalefet partileri artık neredeyse kesinleşen değişiklik süreciyle ilgili tavırlarını açıklamaya başladı. İlk açıklama CHP ve MHP’den geldi.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve darbe yapanları koruyan geçici 15. maddenin kaldırılması dışında iktidarın getireceği hiçbir Anayasa değişikliğinin yanında olmayacaklarını söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise ancak Meclis'te kurulacak bir uzlaşma komisyonunun hazırlayacağı metin olması halinde kabul edeceklerini söyledi.
Hakkı Süha Okay, "Hukuk yalama olmaz yasalar yalama olur" diyen Başbakan Erdoğan'a da 'hukuk dersi' verdi.
Hakkı Süha Okay Meclis’te iktidarın getireceğini açıkladığı Anayasa değişikliğiyle ilgili soruları yanıtladı.
BU ORTAMDA DEĞİŞİKLİK GERİLİM YARATIR
Laikliğe karşı eylemlerin odağı haline gelen ve bu mahkeme kararı ile tescil edilmiş iktidar partisinin getireceği Anayasa değişikliğine destek olmayacaklarının altını çizen Okay şunları söyledi:
“Meclis’in bir yıl ömrü kalmış çok yıpranmış bir parlamento yapsı var ve parlamentoda siyasi partiler arasında derin uzlaşmazlık var. Böyle bir ortamda Anayasa değişikliği yapılmak istenmesi siyasi iradenin kendi çoğunluğuna dayalı Türkiye’yi yeniden germe amacına yöneliktir. Ancak anayasalar toplumsal uzlaşma, mutabakatla yapılması gereken yasalardır. Anayasaların değişikliği nitelikli çoğunluğa bağlıdır. Böylesine bir nitelikli çoğunluk elde edilemeyeceği görülürken Anayasa değişikliğini TBMM’ye getireceğiz derseniz Türkiye’deki gerilimi sürdürürsünüz.”
YARGI AKP'LİLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR
Anayasa değişikliği paketinde yargıda bir reform beklentisi var. Okay bu konuda da sert çıktı ve, “Yapılmak istenen Anayasa değişikliği yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak, yanlı yargı yaratmak amacına matuftur. Yapılmak istenen yargıyı da AKP’lileştirmektir. Yargının bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir anayasa değişikliğine CHP’nin taraf olması düşünülemez.” eleştirisi getirdi.
İKİ MADDEYE VARIZ
Hükümetin getireceği Anayasa değişikliğini olumlu görmeyen Okay sadece iki maddeye yeşil ışık yaktı. Okay, “CHP dokunulmazlıklar hariç milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve darbe yapanları koruyan geçici 15. maddenin kaldırılmasının yanındadır. Bu iki madde dışında bizim hiçbir şekilde anayasa değişikliğinde siyasi iktidarla bir arada olmamız mümkün değildir" dedi.
MECLİS BAŞKANINA 'HEVES' ELEŞTİRİ
CHP Grup Başkanvekili Anayasa değişikliği önerisini hevesle beklediğini söyleyen TBMM Başkanına da sert çıktı. Okay, “Sayın Başkan TBMM Başkanıdır. TBMM başkanının tarafsız olması ön koşuldur. Bir siyasi parti tarafından getirilecek bir değişikliği hevesle beklediğini söylemesi tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Eğer böyle bir değişiklik olmazsa başkanın hevesi yarım kalacaktır.”
Okay referandum sürecinin yaşanması durumunda bunun iktidar için güvenoylamasına dönüşeceğini savundu.
BAŞBAKAN’A HUKUK DERSİ!
Gensoru görüşmelerinde “Gensoru değil hukuk yalama oldu” diyen Okay, bunun ardından Başbakan Erdoğan’ın kendisine yönelik, “Hukuk yalama olmaz, yasalar yalama olur” sözlerine de karşılık verdi. Okay şunları söyledi:
“Bir hukukçu olarak Başbakanın hukuk bilgisinin eksiğini olağan karşılarım. Ama Başbakana camdan akan yazıları hazırlayan bir kadrosu var. Bu aklı onlarda vermiş olabilir. Ama burada hukuk dersi vermek zorunda kaldığım için üzgünüm ama birileri Sayın Başbakana hak, hukuk gibi kavramların birbirinden ayrı olduğunu ifade etmesi gerekir. Başbakan hukuk doğuştandır diyor. Hukuk doğuştan değil hak doğuştandır. Ama doğuştan olan hakkı hukuk sınırlar. Hukuk ise toplumsal düzenle ilgili devletin yaptırım gücüyle ilgili bunları belirleyen yasalar bütünüdür. Hak, hukuk gibi kavramları lügatten bakarak öğrenmesini tavsiye ediyorum. Bilgi derinliğinin ne kadar sığı olduğunu da sizlerle paylaşmak istiyorum.
MHP'NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTI
MHP'DEN UZLAŞMA KOMİSYONU ŞARTI
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti iktidarını Anayasa değişikliği konusunda dürüst ve samimi bulmadıklarını belirterek, "Kendileriyle hiçbir şekilde bir işbirliği anlayışı içinde olmayacağız" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin haftalar önce bu konuda bir teklifte bulunduğunu ve TBMM'de Anayasa değişikliği uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiğini hatırlatan Şandır, Bahçeli'nin bu komisyonun mutabakata varacağı metnin, yeni seçilecek Meclis tarafından kanunlaştırılması teklifini de ortaya koyduğunu
belirtti. "7 yılını tamamlayan AK Parti iktidarını, Anayasa değişikliği konusunda samimi ve dürüst bulmuyoruz" diyen Şandır, bugüne kadar topluma, TBMM'ye sunulmuş bir AK Parti Anayasa değişiklik teklifi taslağı olmadığını hatırlattı. Seçime yaklaşılan bir dönemde AK Parti'nin kendiliğinden bir dayatmayla, bir meydan okumayla Türkiye'ye Anayasa değişiklik teklifi yapmaya hakkı olmadığını vurgulayan Şandır şunları kaydetti:
UZLAŞMA NİYETLERİ YOK
"Bir uzlaşma arama niyeti de olmadığı kanaatindeyiz çünkü referandum yasasını, Anayasa değişiklik teklifinden daha önce getirip Meclis'e sunuyorlar. Anayasalar bir toplumsal uzlaşma, mutabakat belgesidir. Toplumsal uzlaşmayı temin etme arzusu olsa referanduma sunmak gibi bir önşartı toplumun önüne getirmezler. Bu sebeple biz AK Parti'yi bu konuda dürüst ve samimi bulmamaktayız ve kendileriyle hiçbir şekilde bir işbirliği anlayışı içinde olmayacağız."
"AK Parti'nin, toplumun aklıyla alay etmesine biz katkı vermeyeceğiz. Zamanı geldiğinde partimiz yetkili kurullarında bu konu
değerlendirilecektir. TBMM'nin, dönemin sonuna geldiği bu süreçte, AK Parti'nin dayatmasıyla bir Anayasa değişikliğini görüşmesi, ancak MHP'nin teklif ettiği gibi bir uzlaşma komisyonu marifetiyle mümkün olabilir. Bu komisyonu kurma görevinde olan TBMM Başkanı, öncelikle Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri bu komisyona eşit sayıda üye vermeye ikna etmelidir ki böyle bir çalışma yapılabilsin. Bir mutabakat metni temin edilebilsin."