BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,57
ALTIN 3.021,19
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP, MHP ve BDP'den randevu isteyecek

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, CHP MYK toplantısının ardından açıklama yaptı.

Abone ol

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik üslup konusundaki söylemlerini eleştirdi.

Başbakanın Kılıçdaroğlu'na üslup dersi verecek konumda olmadığını dile getiren Güler, "Başbakandan beklediğimiz şey, sözlerini düşünmesidir. Bu süreci kesmemesi, sorumlu bir siyasetçi gibi davranmasıdır. Bir devlet adamı olarak davranmasıdır." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. İç ve dış gelişmelerin değerlendirildiği MYK sonrası bir açıklama yapan CHP Sözcüsü Güler, 30 yıldır kangren olmuş bir yarayı iyileştirmek için yola çıktığını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın üslup konusunda Kılıçdaroğlu'na verdiği cevabı eleştiren Güler, demokratik ülkelerde muhalefet ve iktidar ilişkisinin çağrı ve öneri yapma ilişkisi olduğuna dikkat çekti. Başbakanın eski uygulamalar olan sultanlık, krallığı hatırladığını savunan Güler, "Dinime küfreden bari Müslüman olsa" diye güzel bir söz olduğunu hatırlattı.

Başbakanın geçmişteki sözlerini hatırlatan Güler, "Genel başkanımıza üslup dersi verecek konumda değildir. 30-35 yıllık kana sona vererek aydınlığa kavuşturmak için çaba gösteriyor. Başbakandan beklediğimiz şey, sözlerini düşünmesidir. Bu süreci kesmemesi, sorumlu bir siyasetçi gibi davranmasıdır. Bir devlet adamı olarak davranmasıdır. Eğer böyle yapamayacaksa Türkiye'nin kaderiyle oynamaktan vazgeçmelidir. Bu uyarıları yaptığımız zaman üzülüyoruz. Ama böyle devam ederse biz de uyarıları yapmaya devam edeceğiz. Bu kadar hazımsızlık, sorumsuzluk hayra alamet değildir. Biz çabamıza devam edeceğiz." dedi.

SAĞDUYU İLE MASAYA OTURUP AÇIK ZİHİNLE KONUŞMALIYIZ

Sağ duyu ile göreve çağırıp masaya oturup, açık zihinle konuşulması gerektiğini belirten Güler, bu sürecin Parlamento'da grubu olan partilerin bir araya gelmeleri, masaya oturmaları biçimde koordine edildiğini ifade etti MHP ve BDP ile birlikte olmayı çok önemsediklerinin altını çizen Güler, o beraberliği sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Başbakanın kullandığı üslubun bu süreci kırdığını gördüklerini ifade eden Güler, ancak kendilerinin çalışmaya devam edeceklerini ve MHP ile BDP'den randevu talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Bu iki partiyle görüşme hedeflerini ortadan kaldırmadıklarını anlatan Güler, görüşme takviminin henüz belli olmadığını kaydetti. Toplumsal mutabak yada toplumsal uzlaşma konusuna da değinen Güler, 12 Haziran 2011 seçimlerinde Meclise giren siyasi partilerin hepsinin bir araya gelmesini istediklerini belirtti.

Başbakanın iki partinin gelmemesi halinde CHP ve AK Parti'nin birlikte hareket etmesini önerdiğini hatırlatan Güler, onun toplumsal mutabak olmayacağını söyledi. "Sayın Başbakan demek ki Anayasa çalışmalarında da böyle bir zihniyete sahip." diyen Güler, Başbakanın toplumsal mutabakattan herkesin olduğu bir ortamı algılamadığını ifade etti. Önemli olanın süreci tamamlamak olduğunu dile getiren Güler, süreç tamamlandığında Meclis Başkanıyla yeniden görüşüp görüşülmeyeceğine bakılacağını kaydetti.