BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

CHP-MHP sandığa gömüldü

Seçim senaryoları öncesi ilk prova her iki siyasi parti için hezimet oldu. İşte CHP-MHP kolisyonu...

Abone ol

Bugünlerde Ankara kulislerinde en çok olası bir erken seçim ve onun ardından kurulacak hükümet senaryoları revaçta. En çok konuşulan senaryo ise CHP ve MHP"nin içinde yer aldığı kimilerine göre "Kızılelma", kimilerine göre "Milliyetçi-Sol' koalisyonu oluşturuyor.

Olası bir erken seçimde CHP ile MHP koalisyon kuracak sayıya ulaşıp ulaşmayacakları bilinmez, ama bilinen bir gerçek var, o da CHP ile MHP koalisyonun ilk yenilgisini almış olması. Hafta içinde Türk Parlamenterler Birliği Başkanlığı seçimi yapıldı. Seçime CHP ile MHP"liler ortak liste ile girdi. "Kızılelma koalisyonu ilk kez bu seçimde kuruldu' esprilerinin yapıldığı seçim sonucunda CHP-MHP ittifakı hezimete uğradı. CHP ile MHP"lilerin desteklediği Yılmaz Hastürk"ün turuncu listesi 178 oy alırken, AK Parti ve ANAVATAN destekli Hasan Korkmazcan"ın beyaz listesi 350 oy ile yeniden seçildi. Böylece CHP ile MHP"lilerin gelecekte kuracakları koalisyonun alt yapısını oluşturacak birliktelik başlamadan bitmiş oldu.

Ortağım nasılsın, doların var mıydı?
Hükümetin en renkli, bir o kadar da "çocukları" sebebiyle sorunlu Bakanı Kemal Unakıtan önceki gün katıldığı TOBB kokteylinde yine kırdı geçirdi. Paranın patronu konumundaki Unakıtan"a gazeteciler doğal olarak son haftalarda ëekonomideki sert rüzgarları" sordular. Cari açık nedeniyle muhalefet tarafından sürekli eleştirilere maruz kalan ekonomi politikası, son günlerde ëalarm" veriyordu. Yabancıların 9 milyar doları bulan parası Türkiye"den çıkmış ve devalüasyon yüzde 15"lere ulaşmıştı. Dolar 1600"e, Euro ise 2 bin YTL"ye merdiven dayamıştı. İşte ekonomideki tansiyonu yüksek dönemi değerlendiren Unakıtan, her zamanki bilinen tavrıyla, sorulara, gayet durgun bir şekilde, “Türk ekonomisi en güçlü olduğu dönemde. Endişe etmeyin bir şey olmaz, bir şey olmaz" cevabını verdi. Unakıtan, gazetecilere verdiği bu cevabın hemen ardından, Habertürk Ankara Temsilcisi Taki Doğan"a dönerek, “Ortağım nasılsın? Sende dolar var mıydı? Na'ptın? Nasıl, iyi oldu değil mi?" diye seslendi. Unakıtan"ın Taki Doğan"a bu seslenişi TOBB kokteylinin verildiği salonu dolduran siyasetçi, işadamı ve gazetecileri gülmekten kırıp geçirdi. Tabii doların yükselmesiyle ilgili akıllarda soru işaretleri de bıraktı...

Ankara'da neler konuşuluyor?
Son günlerde siyaset kazanı yeniden fokurdamaya başladı. İşte Ankara kulislerinde konuşulan ilginç senaryolar:

Hükümet, Eylül ayının ortasında Meclis"i erken seçim kararı almak için olağanüstü toplantıya çağıracak. 5 Kasım 2006 tarihinde genel seçim yapılması için karar alınacak.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar"ı devirme operasyonu için düğmeye basıldı. Bir iki ay içinde DYP Genel Başkanlık seçimi gerekçesi ile olağanüstü kongre toplayacak. Sürpriz bir isim Ağar"ın yerine Genel Başkan seçilecek. Olası bir erken seçim kararında DYP ile ANAVATAN seçim ittifakı yapacak.

Solda birlik arayışları hızlanacak. DSP"nin çatısı altında "zeytin dalı" koalisyonu ile seçime gidilecek.

DTP"lile erken seçimde TBMM"ye girmeye kararlı. DTP"liler bu kez bağımsız olarak sandığa gidecek. Seçildikten sonra toplu olarak DTP"ye katılıp grup kuracak.

Akıllı binaya akıl sır ermedi
CHP"nin muhteşem binası nihayet hizmet girdi. Deniz Baykal"ın talimatı üzerine lüksten kaçınılan ancak trilyonların harcanması da engellenemeyen "Akıllı Bina", daha önce planlanan konserler ve törenlerle açılmadı. Danıştay"a yapılan silahlı saldırı nedeniyle törensiz, hazırlıksız parti çalışanları binaya taşındı.

Teknolojinin en son nimetleri kullanıldığı için, "Akıllı Bina" adını alan yeni Genel Merkez"in ilk resmi programı ise CHP"nin Parti Meclisi toplantısı oldu. Baykal başkanlığında toplanan PM"de akıllı binanın azizlikleri göze çarptı. İlk olarak toplantı ve basın açıklaması yapılan bölümün arkasındaki CHP"nin 6 oklu logosu duvara tutturulamadı. Daha sonra ise mikrofon çalışmadı. Ha... buna bir de taşınmanın tam olarak gerçekleşmemesi nedeniyle xray cihazlarının ve klimaların çalışmaması, personel bilgisayarlarının monte edilememesi eklenince "Akıllı Bina" canları biraz sıktı.

Meclis"e gaz geldi!
Aman başlığa bakıp yanlış anlamayın. Milletvekillerine çalışma şevki falan geldiği de yok. Meclis"e gerçekten gaz geldi. Türkiye"nin yüzlerce ilçesinden daha büyük bir nüfusa sahip olan TBMM"ye nihayet doğalgaz satışı ünitesi kuruldu. Bu durum en çok Meclis çalışanlarını sevindirdi. Meclis çalışanları artık Vakıflar Bankası TBMM Şubesi"nden istedikleri kadar doğalgaz alabilecekler.

Kafe ANKARA - Ali OBUZ, Özgür AKBAŞ, Seda ŞİMŞEK, Düzgün KARADAŞ
Bugün