BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,08
ALTIN 2.446,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP lideri darbecilere meydan okudu!

CHP lideri Kılıçdaroğlu referandum öncesi darbe tartışmalarıyla ilgili iddialı bir çıkış yaptı.

Abone ol

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu özgür demokratik bir toplum yaratıldığında darbelerin söz konusu olmayacağını belirterek, “Kim darbe girişiminde bulunacaksa o tankın önüne önce ben duracağım” dedi.

Kılıçdaroğlu genel af konusunda kendisini çark etmekle suçlayan Başbakan Erdoğan'a Galataport ihalesiyle gündeme gelen İsrailli iş adamı Offer'ı hatırlatarak karşılık verdi. Kılıçdaroğlu, "Batman’da da söyledim, Kral radyoda da söylüyorum Ben Offer'ı sabah tanımıyorum akşam tanıyorum demedim ben böyle çark etmedim" diye seslendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kral FM’de Mehmet’in Gezegeni programına katıldı. Demokrasinin olduğu yerde askeri vesayetten bahsedilemeyeceğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Ama askere karşı çıkacağız diye yargı bağımsızlığından da vazgeçemeyiz" dedi. Kılıçdaroğlu yargının hukuk fakültelerinden başlamak üzere mutlaka düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

ASKER YETKİLERİNİ AŞIYOR

Kılıçdaroğlu'na yöneltilen en önemli sorulardan biri darbeyle ilgili oldu. Kılıçdaroğlu, "Asker yetkilerini aşıyor mu" sorusuna "Aşıyor" yanıtı vererek şunları söyledi:
"Biz iç hizmet yasasını değişterelim dedik. Yasa değişince biter mi? Tabi bitmez. Darbe yapan kendi hukukunu yapıyor sonuçta. Yasada şu bu var mı diye bakmıyor. Darbe başarılı olunca kendi hukukunu yapar. Bunun caydırıcı olması sivillerin içselleştirmesine bağlıdır. Özgür demokratik bir toplum yaratırsanız darbe neden olsun. Kim darbe girişiminde bulunacaksa o tankın önüne önce ben duracağım diyorum. Ve darbeyi engeleyeceğiz. Halkın gücüne güveneceğiz. Siz halkı bilinçlendirriseniz onlara güven verirseniz halk niye darbeyi alkışlasın."

TÜRBAN SORUNU YASAYLA ÇÖZÜLMEZ

Programda en dikkat çeken bölümlerden biri ise Kılıçdaroğlu’nun türbanla ilgili açıklamaları oldu. “Türban sorununu biz çözeceğiz” çıkışı yapan Kılıçdaroğlu, bunun nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili ipuçları verdi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“Bu sorun bir yasa sorunu değil. Yasayla kılık kıyafet düzenlenmez. Böyle yaparsanız toplumu kilitler, dar alana sokarsınız. Bu sorunu kişiye özgürlük bağlamında çözmek gerek. Siyasallaştırırsanız olayı kilitlersiniz. Bunu yaparsanız onların hakkı için anayasal düzenleme yapacağım derseniz dışındakiler ben yarın baskı altında kalırsam ne olacak der. Biz bunu çözeceğiz. Ben iradeyi ortaya koyuyorum. Arkadaşlarımız çözmek için çalışıyor. AİHM kararları anayasa mahkemesi kararları inceleniyor. Hukukçular, sosyologlar, diğer bilim insanlarından faydalanıyoruz"

İDAM EDİN BARİ

Kılıçdaroğlu’nun “13 Eylül’de gel çözelim” diyen Başbakan Erdoğan’a da bir yanıtı vardı. Başbakan Erdoğan’ın miting konuşmalarında Meclis’teki yüzde 65 ağırlığına vurgu yaparak “Bir gıdım su içirmeyiz” sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Böyle diyen bir siyasetçide demokrasi arar mısınız? Meclis’te su vermeyecekseniz, idam edin. Ekmek de vermeyin” dedi.

RÜŞVET SUÇLAMASINA YANIT

Genel af konusunda kendisini rüşvet vermekle suçlayan Başbakan’a bu konuda da Kılıçdaroğlu’nun yanıtı vardı. Rüşveti hayatının hiçbir alanına sokmadığını anlatan Kılıçdaroğlu “Eğer rüşveti öğrenmek istiyorsa kışın buzdolabı, yazın sıcakta kömürü kim dağıttı” diye sordu.

ERDOĞAN’A OFFER HATIRLATMASI

Kılıçdaroğlu genel af konusundaki sözlerinden “çark etmekle” suçlanıyor. Başbakan Erdoğan da sık sık bu eleştiride bulundu. Kılıçdaroğlu “Çark etme” sözlerine Offer’ı hatırlatarak şu yanıtı verdi:
“Van’da ne konuşursanız her tarafta duyuluyor. Bu söz partimin sözü. Sayın Baykal’da uzlaşma durumunda bunun olabileceğini söylemişti. Batman’da da Bingöl’de de ben ifade ettim. Öcalan’ın affının söz konusu olmadığını AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik ifade etti. Toplumsal uzlaşma olursa buna tamam dedik. Benim laflarımı niye çarpıtır acizliğinden. Hangi lafımdan çark ettim. Batman’da da söyledim Kral radyoda da söylüyorum Ben Offer’e sabah tanımıyorum akşam tanıyorum demedim ben böyle çark etmedim. Dokunulmazlığı kalıdracağım deyip sonra vazgeçmedim.

TEKİN’E GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI MÜJDESİ

Kılıçdaroğlu Gürsel Tekin’in genel başkan yardımcılığı görevine yoğunluğu nedeniyle henüz getirilemediğini bu yoğunluk bittikten sonra yeni bir görev dağılımı yapılacağını söyledi.