BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,07
ALTIN 2.832,90
HABER /  GÜNCEL

CHP İzmir'e tek aday arıyor

Partide kavga ortamının oluşmaması ve kısır tartışmaların önüne geçilmesi için tek isim üzerinde birleşilerek grup kararı alınması görüşü ağırlık kazandı.

Abone ol

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın vefatının ardından önümüzdeki Pazartesi günü toplanacak olan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin "İzmir'in yeni başkanı" olarak kimi seçeceği sıcak tartışmalara neden oluyor.

Kavga ortamının oluşmaması ve kısır tartışmaların önüne geçilmesi için CHP'de tek isim üzerinde birleşilmesi ve bu kişinin adaylığı konusunda grup kararı alınması görüşü ağırlık kazandı. Sık sık kavgalarıyla haber olan CHP'liler, İzmir'den bir dayanışmayı ve Piriştina adına bir birlikteliği sağlamak için kolları sıvadı.
İlçe belediye başkanlarından birinin seçilmesi halinde, kendisinden boşalacak yer için de bir seçim sürecinin yaşanacak olması, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bazı sade üyelerin de oylama öncesinde gündeme gelmesine neden oldu.

Kimler gündemde?

AKP Grubunun da CHP örgütünden ziyade Piriştina'nın yakın çevresini oluşturan grupla hareket edeceği yönündeki beklenti de sade ve daha önce ismi çok ön plana çıkmamış bir üyenin seçimi kazanabileceği yönündeki tezleri güçlendiriyor.

İlk gün gündeme gelen Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın isimleri hala gündemde kalırken, yeni başkanın ilçe belediye başkanları arasından seçilmesi yönündeki görüş ağırlık kazanmaya başladı. CHP grubunun Piriştina'ya yakın isimler ile örgüt kökenliler olarak iki ayrı gruptan oluşması nedeniyle özellikle Piriştina grubunun kendi aralarından bir üyenin seçilmesi yönünde hareket edeceği belirtiliyor.

Yakınındaki isimler

Büyükşehir Meclisi'nin yarıdan fazlasının Piriştina'ya yakın isimlerden oluşması nedeniyle, daha çok bu grubun desteklediği adaylar konuşulmaya başladı.
Özellikle Mali İşlerden Sorumlu Genel Sekreter yardımcısı iken emekli olan ve 28 Mart'ta Karşıyaka'dan meclis üyesi seçilerek tekrar belediyeciliğe dönen Gürkan Şenışık'ın şanslı olduğu söyleniyor.
Piriştina'ya yakın isimler arasında yer alan hukukçu Fikret Kaner'in de bir başka alternatif olabileceği dile getiriliyor. DSP kökenli olan Kaner'in her dönemde Piriştina'nın yanında olması avantaj sağlıyor.
Öte yandan CHP'nin kurultay delegesi de olan ve Narlıdere ilçesinden seçime giren Mustafa Bilgin Erünal'ın da ismi gündeme gelmeye başladı. CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel'e yakın isimler arasında yer alan Erünal'ın, Piriştina-Yüksel arasındaki iyi diyalog nedeniyle şanslı olabileceği söyleniyor.

İlçe belediye başkanları şans arıyor

Ahmet Piriştina'nın vefatının ardından akla gelen ilk isimler arasında yer alan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak yine de gündemdeki yerlerini koruyorlar.

Deneyimliler

Belediye başkanlığının tecrübe gerektirdiği gerekçesiyle bu görevi yapmış birinin seçilmesini isteyenler yeni Başkan'ın belediye başkanları arasından seçilmesi gerektiğini söylerken, diğer belediye başkanlarının isimleri de kulislerde geçiyor. Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'ın da isimleri gündeme gelmesine karşın, şanslarının zayıf olduğu belirtiliyor.

AK Parti aday göstermeyecek

AKP İzmir İl Başkanı Ali Aşlık, yeni başkan seçimi için AKP grubu içinden bir aday göstermeyeceklerini ve CHP'yi destekleyeceklerini açıkladı.

Etik olarak aday göstermelerinin doğru olmayacağını belirten Aşlık, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un adının geçtiğinin hatırlatılması üzerine, "Ancak CHP'nin talep etmesi halinde Şeboy'u aday gösterilebiliriz. Bizim böyle bir talebimiz yok" diye konuştu.

Onları bekliyoruz

Vefat eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın yerine 1580 sayılı Belediyeler Kanunu gereği 10 gün içinde Belediye Meclisi içinden bir üye başkan seçilecek.

Vali Yusuf Ziya Göksu'nun talimatıyla Büyükşehir Belediye Meclisi 21 Haziran günü toplanacak. Aşlık, "Meclis üyesi arkadaşlarımla oturup bir değerlendirme yapacağız. Biz CHP'nin tavrını ve göstereceği adayı bekliyoruz" diye konuştu.

Baykal'ın kararı belirleyici olur

Dün Başkan Ahmet Piriştina'nın cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir il örgütüyle Belediye Meclisi'nde yapılacak Başkanlık seçimini de görüştü. Parti kulislerinde Baykal'ın bu konudaki tavrının belirleyici olduğu konuşuluyor. Genel Başkan'ın hangi isimler üzerinde durduğu açıklanmazken, bu konudaki kararının seçim öncesinde önem kazanacağına dikkat çekildi.

Kaynak : Yeni Asır