BIST 9.620
DOLAR 35,25
EURO 36,82
ALTIN 2.964,11
HABER /  GÜNCEL

CHP: İş kazaları için komisyon kurulsun

CHP, iş kazalarının incelenmesi için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Abone ol

CHP, iş kazalarına neden olan kurumsal, idari, hukuki ve ekonomik faktörlerin saptanması ve iş kazalarını önleyecek bütüncül bir yaklaşımın oluşturulabilmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Önergede, son 12 yılda küçük bir ilçenin nüfusu kadar, 12 bin 686 vatandaşın hayatını kaybettiği belirtildi.

-KABUL EDİLİRSE MECLİS İŞ KAZALARINI ARAŞTIRACAK-

CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde Meclis’te İş Kazaları Komisyonu kurulması önerildi.

-“EN ÇOK CAN KAYBI YAŞANAN ÜÇÜNCÜ ÜLKE”-

Önergenin gerekçesinde, iş kazalarındaki artışa dikkat çekildi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun resmi rakamlarına göre 2014 yılının ilk dokuz ayı itibariyle 1414 kişinin iş kazaları sonucu yaşamını yitirdiği Türkiye’nin El Salvador ve Cezayir’den sonra iş kazaları sonucu en çok can kaybı yaşanan üçüncü ülke konumunda olduğu belirtildi.

-BİR İLÇENİN NÜFUSU KADAR-

Gerekçede, yalnızca son 5 yılda 6 bin 850, son 12 yılda ise küçük bir ilçenin nüfusu kadar, 12 bin 686 yurttaşın yitirildiğine işaret edilerek konuya dair yaklaşımın daha fazla gecikmeksizin köklü biçimde yeniden ele alınması talep edildi.

Soma ve Ermenek’teki maden faciasına değinilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:

“İş kazalarının kabul edilemez boyuta ulaşmasında, iş güvenliği mevzuatının yetersizliğinin yanı sıra, hükümetin benimsediği mevcut kalkınma modelinin emek yoğun sektörlerde taşeron aracılığıyla ağır emek sömürüsüne dayanmasının, iş güvenliğinin sağlanabilmesi için büyük çaplı yatırımın zorunluluk olduğu madencilik gibi sektörlerde hatalı özelleştirme politikaları uygulanmasının, sendikasızlaştırmanın bir hükümet politikası haline getirilmesinin, siyasi iktidara yakın sermaye çevrelerinin mevzuatta öngörülen denetimlerden pratikte muaf tutulmasının, denetim mekanizmalarının doğru çalıştırılmamasının, gerek iş hukuku gerekse ceza hukukunun ilgili maddelerinde konuya ilişkin boşluklar bulunmasının etkili olduğu görülmektedir.“