BIST 9.890
DOLAR 35,32
EURO 36,78
ALTIN 2.960,52
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP imam hatip eğitimine el atacak!

CHP eğitim raporunu açıkladı. Raporda tartışma yaratacak pek çok vaad bulunuyor.

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- CHP eğitim raporuna göre farklı okul türleri üçe indirilecek. İlköğretimden liseye sınavlı geçiş kaldırılacak. Üniversiteye girişte her adaya üç sınav hakkı tanınacak. Her öğrenciye de bir bilgisayar geliyor.

CHP'nin tartışma yaratacak vaatlerinden biri ise imam hatip liseleriyle ilgili. CHP iktidarında imam hatip eğitimi, din görevlisi sayısına duyulan ihtiyaç çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Yıllardır imam hatip liselerinin ihtiyacın üzerinde mezun verdiğiyle ilgili tartışma düşünülürse imam hatip liselerine alınacak öğrenci sayısının azaltılması sürpriz olmayacak.

Raporda azınlıkların dini ihtiyaçlarını karşılamak için de eğitim olanağı sunulacağı vaadi yer alıyor. Bu da tartışmalı Ruhban Okulu'nun bir ilahiyat fakültesi bünyesinde yüksekokul olarak açılabileceği anlamına gelecek.

CHP, “Aile Sigortası”, ”Sivil Toplum”, “Gençlik”, “Güneydoğu Kalkınma” ve “Çocuk” başlıklı raporlarının ardından "Eğitim" raporunu açıklandı. Rapora göre CHP iktidarında yeni eğitim sistemi böyle olacak:

- İkili eğitim ortadan kaldırılacak, tüm eğitim kademelerinde tam gün eğitime geçilecektir.

- Kalabalık gruplarda yürütülen birleştirilmiş sınıf uygulamalarına son verilecektir.

- Okul türlerinin sayısı genel liseler, meslek liseleri ve özel liseler olmak üzere üç ana tür altında birleştirilecek.

- Her gencin en az bir yabancı dili rahat kullanacak seviyede öğrenmesi sağlanacaktır.

- Gençlerin internet kullanımının yaygınlaşması amacıyla her gence internet erişimi ve bilgisayar sağlanacaktır.

- İnternet ortamındaki sansürler kaldırılacak, Türkiye'deki gençlerin demokratik ülkelerdeki yaşıtları ile aynı düzeyde bilgiye erişmesi sağlanacaktır.

YILDA BİR DEĞİL ÜÇ SINAV HAKKI

- Üniversite sınavı kademeli olarak ortadan kalkacak. İlk olarak mevcut sınavın daha güvenilir hale getirilecek. SBS, ÖSS ve KPSS gibi sınavlardan ücret alınmayacak. Orta ve uzun vaade de öğrenciler üniversiteye girişte öncelikle kendi programlarıyla ilgili temel derslerde gösterdikleri başarı ile değerlendirilecek. Yılda bir kez sınava girme sınırı kalkacak, yıl içinde birden fazla (örneğin üç kez) sınav hakkı tanınacak. Öğrenci alacağı en yüksek puanla istediği fakülte ve bölüme müracaat ederek daha doğru ve kesin bir tercih yapacak. Bu sınavlara giriş isteğe göre belirlenen zamanlarda gerçekleşecek. Bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilecek "bireyeözgü test" (adaptive test) uygulamaları ile öğrencilerin randevu usulü istedikleri zaman sınav almalarına olanak sağlanabiliyor. Ayrıca böyle bir sistem açık uçlu sorularla değerlendirme yapmaya da olanak sağlayacak.

İMAM HATİP EĞİTİMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

- İmam-Hatip eğitimi, din görevlisi sayısına duyulmakta olan ihtiyaç çerçevesinde düzenlenecek.

- Azınlıkların dini ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüksek düzeyde din adamı yetiştirilmesi için ilgili devlet üniversitelerinin ilahiyat fakültelerine bağlı, eğitimin genel ilkeleri çerçevesinde yüksek okullar açılabilecektir.

- Aile Sigortası kapsamında, ihtiyacı olan ailelerin çocukları için, aylık nakdi ödemeler ve kitap ve kırtasiye malzemelerini içeren eğitim destekleri sunulacaktır.

- Dezavantajlı bölgelerden başlayarak, tüm devlet okullarında öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilecektir.

-İlk ve ortaöğretimde sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı çocuklara, okul sonrası saatlerde ve hafta sonlarında düzenli ve ücretsiz olarak akademik yönden destekleyici kurslar verilecektir.

- Talep eden tüm yurttaşlara anadil öğrenimi olanağı sunulacaktır.