Yeni anayasa çalışmalarındaki görüş önerilerine CHP'den itiraz geldi.
Abone olCHP, anayasa hazırlık sürecinde Genelkurmay Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'tan görüş alınmasına karşı çıktı.
Mecliste yeni anayasa konusunda hangi kurumlardan görüş alınabileceğini tartışılırken CHP'den itiraz geldi. CHP, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı'nın listede yer almasını kabul etmiyor...
DEVRE DIŞI KALACAKLAR
Komisyonda tüm kararların mutabakatla alınması nedeniyle Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay'ın, yeni Anayasa sürecinde devre dışı kalması bekleniyor. CHP'li Atilla Kart, bu üç kuruma yönelik itirazlarını kabul etti ve şu açıklamada bulundu: "Anayasal kurumlar içinde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı'na gitmeye gerek görmüyoruz. Bu yeni sivil anayasa çalışmamızla bağdaşmaz. Yürütme, her fırsatta görüşlerini ortaya koyuyor. Hükümet zaten sık sık muhtelif zeminlerde muhtelif organları aracılığıyla görüşlerini deklare ediyor, hatta dayatıyor. Hükümet ile tüzel kimlik olarak görüşmemiz söz konusu olamaz. Genelkurmay da yürütme organına bağlı. Genelkurmay'dan görüş almaya gerek yok. Bunu sadece sivil anayasa kavramıyla da sınırlı tutmuyoruz"
KİMLERİN GÖRÜŞLERİ ALINACAK?
Atilla Kart Yargıtay ve Danıştay'ın görüşlerini alabileceklerini söyleyerek, "Aslına bakarsanız Anayasa Mahkemesi'nden de görüş almaya gerek yok. Çünkü maalesef yargı mercii olmaktan çıktı" dedi. Daveti TBMM'nin yapacağını vurgulayan Kart, 'Onların yetkilileri gelecektir. Üye ve başkanlarıyla birebir görüşmek gerekli değildir' ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR'IN GÖRÜŞÜ
Akşam'ın haberine göre, bazı kurumların görüşlerinin yazılı olarak alınacağını, ama bazıları için bizzat dinleme yapacaklarını kaydeden Kart, "Bunun zeminini Meclis Başkanlığı hazırlayacak. Ağırlıklı olarak Ankara'da olacağız. Ama mesela Diyarbakır Sanayi Odası'nın görüşlerini Diyarbakır'da, Edirne Ticaret Odası'nın görüşlerini Edirne'de alabiliriz. Dinlemeyi coğrafi olarak yapacağız" şeklinde konuştu.