BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

CHP Esnaf Kurultayı bildirgesi

CHP Esnaf Kurultayı sonuç bildirgesi 8 somut öneriyle yayınlandı. İşte o 8 öneri...

Abone ol

Genel Başkan Deniz Baykal’ın konuşmasıyla çalışmalarına başlayan, binlerce esnafın coşkulu katılımı ile devam eden ve TESK’in örgütsel katkısından da güç alan CHP Esnaf Kurultayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Genel Sekreter Yardımcıları Bihlun Tamaylıgil, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Mehmet Sevigen ve Sinan Yerlikaya ile, PM Üyesi Sinan Yerlikaya’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen CHP Esnaf Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde şu öneriler yer aldı;

1- Devlet, esnaf ve sanatkarın korunup desteklenmesi için Anayasanın 173’üncü maddesinde öngörülen görevlerini yerine getirmeli, bu bağlamda sanayileşme süreciyle birlikte önem ve güç kaybeden esnaf ve sanatkar kesiminin giderek piyasadan çekilmesinin yaratacağı sosyal sorunların önlenebilmesi için gereken tedbirleri almalıdır.

2 – Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunundaki esnaf tanımı yeniden ele alınmalı, esnaf ve sanatkarlık mesleği “gelir ölçütü”ne göre değil AB müktesebatı ile Ahilik geleneğine de uygun olarak “meslek kriteri” esas alınarak yeniden tanımlanmalıdır.

3 – Hiper ve grosmarketlerin kuruluş ve faaliyetlerine sınırlama getiren Avrupa Birliği mevzuatı ülkemizde de yürürlüğe konulmalıdır.

4 – Karayolları Trafik Kanununun 131’inci maddesinde değişiklik yapmak suretiyle Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile bağlı teşkilatı tarafından 1965 yılından bu yana başarı ile sürdürülen plaka ve basılı kağıt satış hizmetlerine son veren düzenlemeden vazgeçilmelidir.

5 – Karayolları Taşıma Kanununun kamyoncu esnafını ve dolayısıyla bireysel taşımacılığı büyük sıkıntılara sokan hükümleri değiştirilmeli ve Kanun bu yönüyle yeniden ele alınmalıdır.

6 – Esnaf ve sanatkarlarımızın finansman desteği geliştirilerek ve özellikle desteğin boyutları genişletilerek devam ettirilmeli ve bu kesim yeni teşvik ve kredi araçlarıyla desteklenmelidir.

7 – Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun esnaf ve sanatkar kesimini mağdur edecek en önemli hükmü olarak değerlendirilen ve emekliye ayrılmış meslek mensuplarının aldıkları yaşlılık aylıklarından %10 olarak kesilen sosyal güvenlik destek primi oranını 1.1.2007 tarihinden itibaren %33’e çıkaran düzenlemeden mutlaka vazgeçilmelidir.

8 – Esnaf ve Sanatkarların vergilendirilmesinde uygulanan basit usul vergileme yöntemi aynen sürdürülmelidir.