BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.020,80
HABER /  GÜNCEL

CHP döneminde Süleyman Şah türbesi nasıldı?

Yeni Şafak gazetesi, CHP döneminde Süleyman Şah'ın nasıl durumda olduğunu anlatan mektuba yer verdi.

Abone ol

Şah Fırat operasyonuyla gündeme gelen Süleyman Şah türbesinin CHP'nin tek parti döneminde sefil olduğu DP'li bir vekilin yazdığı mektupla ortaya çıktı.

Türbe’nin Caber Kalesi’nde olduğu dönemde Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından 1951 yılında Başbakan Adnan Menderes’e bir mektup yazan Konya Milletvekili Saffet Güral, türbenin yanındaki karakolda görev yapan askerlerin perişanlığını anlatıyor.

"Acı mektup" başlığıyla verilen haberde Güral'ın mektubunda, türbede nöbet tutan askerlerin Suriye yönetimi tarafından tecrit edildiğini ve askerlerin su ihtiyacını karşılamak için hayvanların çekmesi gereken arabayı çektiklerini yazıyor.

TEL ÖRGÜ YANINA ÇADIR

Başbakanlık Devlet Arşivlerinde bulunan mektupta şu ifadeler yer alıyor:
- Vaktiyle yaptırılan karakol binası tamire muhtaç vaziyettedir.
- Eskimiş Türk bayrağı dalgalanmaktadır.
- Bir rütbeli asker maiyetindeki 10 kişilik nöbetçi jandarma erleri, sularını bir saka arabası ile Fırat nehrinden kendileri çekerek getirmektedir. Civardaki Türk dostu bir Arap köylüsü ara sıra arabaya koşmaları için atını vermektedir.
- Ne rütbeli asker, ne erler ve ne de 60 lira ücretli yarı meczup türbedar, kimi ve nereyi bekledikleri bilmemektedirler.
- Suriye Hükümeti erlerimizi hariçle temas ettirmemek üzere tel örgü yanına bir çadır dikerek iki nöbetçi ikame etmiştir. Erler yalnız su almak üzere Fırat Nehrine kadar gidebilmektedirler.
- Tecrit edilen efrad iki ay müddetle et ve sebzeden mahrum, dinlendirilmiş nehir suyu ile yaşamaktadırlar.

BAYRAĞI DİKECEK BİR İPLİK BİLE YOK

Konya Milletvekili Saffet Güral’ın yazdığı mektuptan sonra Başbakanlık harekete geçiyor. Başbakanlık Genelkurmay Başkanlığı’ndan Caber Kalesi’nin son durumunu öğrenmek için yazı yazıyor. Genelkurmayın Başbakanlığa gönderdiği yazıda son durum şöyle anlatılıyor:
- Suriye yasak bölgesi içindedir.
- Türbe içinde bir halı, iki adet sanduka örtüsü vardır. ( Gerekli mefruşat istenmektedir)
- Karakol binasının durumu: Binanın içi ve dışı banadanaya muhtaçtır.
- Binanın alt katındaki modern banyo tesisatı sussuzluk yüzünden harap olmuş, çalışmamaktadır.
- Binanın su tesisatı bozulmuştur. Erler suyu bir kilometre mesafede Fırat’ta araba ile hayvansız olarak taşımaktadırlar. İçme suyu Fırat’tan temin edilmekte.
- Su ihtiyacı için Fırat’ta motor ve bir kilometrelik mesafeye boru döşenmesi teklif edilmektedir.
- Mutfak berbattır. Erler dışarıda kerpiçten çirkin bir mutfak yapmışlardır. Kömür temin edilmemekte ve Urfa’dan odun gönderilmektedir. Mutfak ihtiyacını karşılamak üzere gaz ve gaz ocağı istenmektedir. Kömür temin edilirse seyyar iki gözlü saç soba isteniyor.
- Sağlık işleri düzensizdir. Sıhhat eri yoktur.
- Haberleşme vasıtası hiç yoktur.  Radyo tamir edilmek üzere gitmiş halen gelmemiştir.
- Türbeyi ziyarete gelenlere ikram edilmek üzere Türk sigarası, kahve ve çay istenmektedir.
- Şiddetli rüzgara maruz kalındığından bayrak sık sık yırtılmakta ve dikecek iplik bulunmamaktadır. Yedek 5 bayrak verilmesi lazımdır.