CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun Çin seyahatini değerlendirdi.
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çin seyahatinde partilerinin Suriye krizine ilişkin görüş ve yaklaşımının Çinli muhataplarla paylaşıldığını ve CHP ile Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) tutumlarının büyük ölçüde örtüştüğünün görüldüğünü açıkladı.
Loğoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Çin ziyaretini değerlendirdi.
ÇKP'nin davetlisi olarak yapılan ziyaretin başkent Pekin, finans ve ticaret merkezi Şanghay ve Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'yi kapsadığını hatırlatan Loğoğlu, ziyaretin bir CHP Genel Başkanının, ana muhalefet lideri olarak Çin'e ilk ziyareti olması, çok sayıda iş adamının katılması ve CHP'nin ÇKP'nin 18. Kongresi'nden sonra yeni yönetim tarafından davet edilen ilk siyasi parti olması açısından önem taşıdığını bildirdi.
Ziyaretin iki temel hedefinin Türkiye-Çin ilişkilerinin güçlenmesi ve zenginleşmesine katkıda bulunmak, CHP ile ÇKP arasındaki bağları çeşitlendirmek, pekiştirmek olduğunu aktaran Loğoğlu, her iki hedefe de ulaşıldığını vurguladı.
Çinli yetkililere yakın ilgi ve alakaları nedeniyle teşekkür eden Loğoğlu, Pekin, Şanghay ve Urumçi'de ÇKP yetkilileriyle yapılan görüşmelerin partinin en üst düzey yetkilileriyle gerçekleştiğini aktardı.
Belirlenen program dahilinde uzay, uçak, yüksek teknoloji ve benzer tesislerin ziyaret edildiğini, Çin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde inceleme yapıldığını, tarihi ve kültürel yerlerin gezildiğini ifade eden Loğoğlu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun gezi öncesi ve sırasında Çin radyo ve televizyonlarına verdiği röportajlarla geniş halk kitlelerine ulaştığına işaret etti.
Loğoğlu, ''Çin'e Türkiye'nin çıkarlarına hizmet etmek için gittiğimizden temaslarımız hep bu doğrultuda biçimlendirilmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.
Heyette önemli sayıda işadamının bulunması ziyaretin başarısında önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Loğoğlu, ticari ve ekonomik konuların neredeyse tüm görüşmelerin ağırlık noktasını oluşturduğunu, işadamlarının bazı ön bağlantılar gerçekleştirdiğini, bunun CHP için memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Loğoğlu, ekonomik ve ticari konularda Çin tarafına ''Türkiye-Çin ticari ve ekonomik ilişkilerinde son yıllardaki hızlı ilerlemenin yeterli ve dengeli olmadığı, çok daha fazla gelişmesi gerektiği, Çin'in Türkiye'de daha fazla yatırım yapması, Türkiye'nin çevresindeki ülke ve bölgelerde Çin'le ortak girişim ve işbirliğinde bulunulması gibi önerilerin sunulduğunu aktardı.
2020 EXPO FUARI İÇİN İZMİR'İ DESTEK VERMELERİNİ İSTEDİK
Siyasi planda, tarafların Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik işbirliği düzeyine çıkartılmış olmasından duydukları memnuniyeti vurguladıklarını belirten Loğoğlu, şunları kaydetti:
''Uygurlar ve Sincan bölgesine ilişkin olarak, Uygurları ülkelerimiz arasında kaynaştırıcı ve birleştirici bir unsur olarak gördüğümüz, Uygurların iyi, çalışkan Çin vatandaşları olarak Çin'in kalkınmasına önemli katkılarını sürdüreceklerine inancımız vurgulanmıştır. Çin tarafı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kalkınması için büyük hamleler yapılmakta olduğunu ifade etmişlerdir. Sincan Üniversitesi tarafından Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu'na fahri doktora verilmesi ise Çin tarafınca CHP'ye verilen önemin en anlamlı simgesi olmuş ve doğru politikalar izlendiği takdirde, Uygur Özerk Bölgesi ile Türkiye arasında çok olumlu ilişkiler geliştirilmesinin yolunun açık olduğu mesajı verilmiştir.
Uluslararası durum açısından Suriye konusu gündeme gelmiştir. Partimizin Suriye krizine ilişkin görüş ve yaklaşımının Çinli muhataplarımızca paylaşıldığı ve CHP ile ÇKP'nin tutumlarının büyük ölçüde örtüştüğü görülmüştür. Çin tarafının ABD'yle ilişkileri bakımından bazı rahatsızlıkları olduğu, ancak karşılıklı derin bağlılığın da farkında oldukları gözlemlenmiştir.
Ayrıca 2020 Olimpiyatları için İstanbul, 2020 Expo Fuarı için de İzmir'e destek vermeleri istenmiştir.''
Loğoğlu, partiler arası ilişkiler bakımından da ziyaretin olumlu sonuçları olduğunu ifade ederek, ''ÇKP'nin CHP'ye ciddi sempati duyduğu, Sosyalist Enternasyonal'de iki kardeş parti olmayı önemli buldukları, CHP'nin tarihçesini iyi bildikleri, sıkça ve kuvvetli ifadelerle dile getirilen bir Atatürk hayranlığı besledikleri gözlemlenmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin Çin'le ilişkilerini geliştirmeye öncelik ve ağırlık vermesi gerektiğinin de altını çizen Loğoğlu, bu ülkedeki diplomatik temsilciliklerin takviye edilmesi, mevcut iki Başkonsolosluğa ilave yenilerinin açılması gerektiğini kaydetti.
Loğoğlu, ''CHP'nin dışarıya açılma sürecinin önemli bir aşaması olan Çin ziyaretimiz, CHP'nin muhalefetteyken bile dış ilişkiler bağlamında ülkemiz yararına somut sonuçlar alabilen bir parti olduğunu göstermiştir. İktidar partisinin bu ziyaretimizin amaç ve sonuçlarını doğru okuması, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye yönelik ilgisini ve yatırım isteklerini güçlendirecektir'' ifadelerini kullandı.