BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,30
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP bu sefer kendi kendine muhalefet etti!

CHP kendi kendine muhalefet etti. Geçtiğimiz yıl önerdiği akil insanlar heyeti ve mutabakat komisyonuna destek vermedi.

Abone ol

Banu İriç
İNTERNETHABER.COM-  Çözüm süreci başlarken hükümete kredi açtığını söyleyen ancak süreç ilerledikçe süreç hakkında açıklama yapmayan ve eleştiren CHP'nin kendi raporuna da muhalefet etmesi dikkat çekti.

Hükümetin 'Akil İnsanlar Komisyonu' ve Meclis'te kurulması kararlaştırılan çözüm süreci komisyonu için eleştiriler getiren CHP'nin geçtiğimiz yıl hazırladığı Kürt sorunu ve çözüm önerileri raporunda bu önerilerin aslında kendilerinin verdiği biliniyor.

GEREKÇE: BİZİM ÖNERDİĞİMİZ DEĞİL

CHP bu önerilere rağmen hükümetin kurulması için teklif götürdüğü Çözüm Süreci Araştırma Komisyonu'na üye vermeme kararı aldı. Gerekçe olarak da önerdiklerinin daha farklı bir komisyon kurulmasını gösterdiler.

HÜKÜMETE KREDİ AÇMIŞLARDI

Çözüm süreci için toplumun her kesiminden CHP'nin de bulunması istenirken CHP'nin bu konuda tavır alması dikkat çekmişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çözüm sürecinin başlamasıyla beraber hükümete kredi açtıklarını açıklamasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepki vermesiyle ipler gerilmişti. Kılıçdaroğlu daha sonraki günlerdeki yaptığı açıklamalarında çözüm süreci ile ilgili bilgilerinin olmadığını ifade etmişti.

GEÇTİĞİMİZ YIL CHP KÜRT SORUNU RAPORU HAZIRLAMIŞTI

Oysa ki geçtiğimiz yıl CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve Faruk Loğoğlu hazırlanan rapor için TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le görüşmüş ve önerilerini sıralamıştı. O önerilerde TBMM bünyesinde 'Toplumsal mutabakat komisyonu' ve TBMM dışında ‘Akil İnsanlar Grubu’ oluşturulması yer almıştı.

CHP, SHP tarafından 1989 yılında hazırlanan Kürt sorunu raporunu günümüze uyarlamış ve kamuoyuna sunmuştu.

Hazırlanan raporda şunlar belirtilmişti:

- Ülkenin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresi TBMM’dir. Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir. Ulusal iradenin tecessüm ettiği çatı TBMM olduğuna göre, ulusal mutabakatın oluşacağı yer de TBMM’dir.

- Toplum, kutuplaşmanın ve gerginliğin sürekli artmasına yol açan çözümsüzlük ortamından kurtulmak ve insanlarımızın artık yaşamlarını yitirmeyeceği, barış, huzur, güven ve güvenliği sağlayacak bir çözümü görmek istemektedir.

- Anayasa gibi toplumsal mutabakat gerektiren temel bir konuda çalışma başlatarak uzlaşma arayışına giren TBMM’nin Kürt meselesinde benzer bir çalışma içinde olmaması/olamaması, izah ve kabul edilebilir bir durum değildir.

- Bu mülahaza ve nedenlerle Kürt meselesinde, TBMM denetiminde bir süreç ve mekanizma oluşturulmasını gerekli görmekteyiz. Bu önerimizin amacı; siyasi partiler arasında doğrudan ve sürekli bir diyalog imkânı yaratmaya; görüş ve yaklaşım farklılıklarını asgarî düzeye indirmeye ve siyasetin dilini uzlaşma ve demokratik çözüm temeline oturtmaya çalışmaktır. Böylece bu meselenin; siyasi partiler arasında polemik, yıpratma, üstünlük ve yenilgi konusu olmaktan çıkarılacağını umut ediyoruz.

- Önerimiz, TBMM bünyesinde bir “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir “Akil İnsanlar Grubu” oluşturulmasını öngörmektedir.

- Toplumsal mutabakat komisyonu, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam sekiz üyeden oluşacaktır.

- Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak akil insanlar grubu ise yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam 12 üyeden oluşacak. Toplumsal mutabakat komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra akil insanlar grubunun da görev tanımını belirleyecek.

GÖRÜŞME TALEP EDİP DÖNMEDİLER

Öte yandan CHP geçtiğimiz yıl terör sorununun çözümü için AK Parti'nin kapısını çalmıştı. Hükümetle görüşen CHP yetkililerine AK Partililer beraber çalışma teklifi vermiş, CHP'liler ise bunun için süre istemişti. Geçen uzun zamana rağmen CHP'nin geri dönüş yapmamasını Erdoğan tarafından sık sık eleştirilmişti.