CHP Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, polisin biber gazı kullanımının sınırlandırılması için kanun teklifi verdi
Abone olTeklife göre “göz yaşartıcı gazlar veya tozlar” maddi güç olarak tanımlanan hizmet araçları arasından çıkarılırken polis, “göz yaşartıcı gazlar veya tozlar”ı maddi güç olarak kullanamayacak.
CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, TBMM’de, "Polisin biber gazı kullanımının sınırlandırılması" konulu basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme ve Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener de katıldı. Kesimoğlu, “Bu toplantımıza görsellik katmak için biber gazı getirmek istedim ama maalesef 2. Abdulhamit zamanında olmayan jurnal teşkilatı ülkemizde olduğu için milletvekillerinin her hareketi takip ediliyor bu bakımdan bize onu temin eden Emniyet mensubumuzun başı derde girmesin diye öyle bir yola başvurmadık ama bireysel kullanımda değerlendirilen bir biber gazını bir zenginlik olması için yanımda getirdim” dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, TBMM Başkanlığı’na Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni sundu.
GEREKÇE
Gerekçede, polisin kimyasal silahları ölçüsüzce kullanarak Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen pek çok suç tipini de ihlal ettiği iddia edilerek, kimyasal gazların polis tarafından kullanımının zorlaştırılarak sınırlandırılması gerektiği ifade edildi.
Teklifin gerekçesinde kanunda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verilerek şöyle denildi: “Değişiklikle, kanunun polisin ‘zor kullanma’ yetkisini tanımlayan maddesinde söz konusu kimyasal gazlar ‘maddi güç’ olarak tanımlanan bir hizmet aracı olmaktan çıkarılarak silahla eşdeğer bir kategoriye alınmakta ve bu gazların kullanımı zorlaştırılarak sınırlandırılmaktadır. Değişiklikle, bu gazlar ve tozlar ancak, bedeni kuvvet ve maddi güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde kullanılabilecektir.”
BİBER GAZI HANGİ HALLERDE KULLANILACAK
Gerekçede, biber gazının ne zaman kullanılacağı konusunda da şöyle denildi:
“Polis nasıl ki ancak; meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında, bedeni kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde, hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde,silah kullanabiliyorsa, göz yaşartıcı gazlar ve tozları da ancak bu durumda kullanabilecektir.”
TEKLİF NE GETİRİYOR
Değişiklikle “göz yaşartıcı gazlar veya tozlar” maddi güç olarak tanımlanan hizmet araçları arasından çıkarılırken böylelikle polis, “göz yaşartıcı gazlar veya tozlar”ı maddi güç olarak kullanamayacak.
Değişiklikle göz yaşartıcı gazlar veya tozların kullanımı, silah kullanımı ile eşdeğer hale getirilirken diğer zor kullanma aşamalarına başvurulmadan ve beden gücü ile maddi güç kullanımının sonuçsuz kaldığı görülmeden kimyasal silahlar kullanılamayacak.