Türkiye, üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen, 27 Mayıs 1960'da gerçekleşen askeri müdahalenin acısını yaşıyor.
Abone ol27 Mayıs darbesinin ardından bir başbakan ve iki bakanın idamı ile sonuçlanan Yassıada yargılamaları için "Elbette siyasiydi" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, aksine CHP yıllarca bu darbenin yıldönümünü bayram olarak kutladı.
Darbenin yıldönümü olan 27 Mayıs günleri Hürriyet ve Anayasa Bayramı olarak kutlanıyordu.
Dönemin Başbakan'ı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edilmesiyle son bulan darbeye karşı önemli bir çıkış CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Ancak CHP, Milli Birlik Konseyi tarafından Milli Bayram olarak ilan edilen 27 Mayıs gününü yıllarca coşkulu törenlerle kutladı.
PANELLER DÜZENLENDİ, BROŞÜRLER DÜZENLENDİ
Bu kutlamaların başını ise CHP çekiyordu. Parti, bazı resmi kurumlarla birlikte bunun için ülke genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyordu. CHP bu iş için çeşitli paneller düzenledi, gazetelere ilanlar verip, özellikle dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün kutlama mesajları yayımladı, broşürler dağıttı.
27 Mayıs, darbenin yıl dönümleri 1981 yılına kadar askerlerin kutladığı ve resmi tatil olarak kutlandı. Buna göre, 1961–1981 yılları arasında 27 Mayıs günleri Hürriyet ve Anayasa Bayramı olarak törenlerle anıldı. Cuntacıların ilan ettiği bu bayram, 12 Eylül darbesiyle birlikte başka darbeciler tarafından kaldırıldı. Hürriyet ve Anayasa Bayramı, tıpkı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi resmi olarak törenle kutlanıyordu.