BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Chirac Hizbullahı eleştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ortadoğu'daki örgütleri eleştirdi

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İsrail ile krizin kalıcı olarak çözülebilmesi için Hizbullah dahil olmak üzere Lübnan'daki tüm milislerin en kısa sürede silahsızlandırılmasını istedi.

Chirac, Rusya'nın St. Petersburg kentinde G-8 zirvesinde düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'daki tüm milislerin silahsızlandırılması ve Lübnan'da demokratik bir hükümetin kurulmasını öngören 1559 sayılı kararının yürürlüğe konması için uluslararası baskının gerekli olduğunu belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı, ''Bunun dışındaki tüm çözüm, tüm girişimler kaçınılmaz olarak başka krizler, acılar ve cinayetler doğuracaktır'' diye konuştu.

-45 KİŞİ ÖLDÜ-

Bu arada, Lübnan polisinin verdiği bilgiye göre, İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik havadan bombardımanında bugün 45 sivil öldü, 111'i yaralandı. Ölenlerin çoğunun binaların enkazı altında kalanlar olduğu belirtilirken, İsrail'in Lübnan'a karşı çarşamba günü taarruza başlamasından bu yana 148 sivilin öldüğü, 344'ünün de yaralandığı kaydedildi. Hizbullah'ın Beyrut'un güney banliyösündeki karargahına cumartesi düzenlenen büyük hava saldırısında kaç kişinin öldüğü ise henüz açıklanmadı.

-8 KANADALI HAYATINI KAYBETTİ-

Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Peter McKay, Güney Lübnan'da ölen Kanada vatandaşı sayısının 8 olduğunu bildirdi. Ölenlerden 5'inin aynı aileden olduğunu belirten McKay, 6 Kanadalının ağır yaralı olduğunu kaydetti.

-TEL AVİV'DE GÖSTERİ-

İsrail'in Tel Aviv kent merkezinde de yaklaşık 2 bin kişi Lübnan'a yönelik saldırıyı protesto etti. İsrail'in Tayuş, Barış Bloğu, Yeş Gvul (Sınır Var) ve Barış için Kadınlar Koalisyonu gibi barışçıl örgütlerinin çağrısıyla toplanan Musevi ve Arap göstericiler, ''İsrail ile Hizbullah arasında esir değişimine evet'', ''Barışa evet'', ''Çocuklar yaşamak istiyor'' diye sloganlar attı. Gösteride olay çıkmadı.