BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.960,98
HABER /  GÜNCEL

Charlie Hebdo: Saldırı şüphelilerinin kimlikleri açıklandı

Fransız polisi, Paris'te 12 kişinin ölümüne neden olan Charlie Hebdo dergisi saldırısını gerçekleştirdiğinden şüphelenilen iki kişinin kimliğini açıkladı.

Abone ol

Fransız polisi, Çarşamba günü başkent Paris'te 12 kişinin ölümüne neden olan Charlie Hebdo dergisi saldırısını gerçekleştirdiğinden şüphelenilen iki kişinin kimliğini belirledi.

Polis, Şerif ve Sair Kuaçi adlı iki kardeşin fotoğraflarını yayınladı ve onlardan 'silahlı ve tehlikeli' diye bahsetti.

Saldırganları arama çalışmaları sürüyor.

Fransa'da ulusal yas

Fransa'da Perşembe günü ulusal yas ilan edildi.

Öğlen ülke çapında bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak ve Paris'teki Notre Dame kilisesinin çanları çalacak.

Gece, ülkenin doğusundaki Reims kentinde güvenlik güçleri bir operasyon düzenledi ancak kimsenin gözaltına alınmadığı belirtildi.

Ülkede en üst düzeyde terör alarmı verildi ve medya binaları, ibadethaneler, toplu taşıma merkezleri ve diğer hassas alanlara fazladan güvenlik gücü gönderildi.

Görgü tanıklarına göre silahlı saldırganlar, daha önce Muhammed Peygamber karikatürlerini yayımlayan derginin başkent Paris'teki ofisine kalaşnikoflarla ateş açtı.

Saldırı sırasında 50'ye yakın el silah sesinin duyuldu.

Saldırıdan kurtulmayı başaran dergi karikatüristlerinden "Coco" lakaplı Corinne Rey, Fransız L'Humanité gazetesine yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kreşten kızımı almıştım. Gazetenin kapısına geldiğimde iki silahlı ve kapüşonlu adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski'ye, Cabu'ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi. El Kaide'den olduklarını söylediler."

'Peygamberin intikamını aldık'

Olaydan sonra saldırganlar bir süre polisle karşı karşıya geldi ve çıkan çatışmada iki polis memuru hayatını kaybetti.

Polis saldırganların "Peygamberin intikamını aldık" diye bağırarak kaçtıklarını söyledi.

France TV Televizyonu ise saldırı sırasında kaydedilen videoda silahlı bir kişinin "Allah-u Ekber" diye bağırdığını bildirdi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, saldırının üç kişi tarafından düzenlendiğini açıkladı.

Saldırganların binerek kaçtıkları ve aracın başkent Paris dışında bulunduğu kaydedildi.

Charlie Hebdo'nun Kasım 2011'de Muhammed Peygamber'in karikatürlerini yayımlaması, dünya çapında Müslümanların tepkisini çekmişti.

Fransa, karikatüre gösterilen tepki nedeniyle 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süre ile kapatmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Çarşamba günü saldırı ardından Charlie Hebdo dergisinin başkent Paris'teki ofisini ziyaret etti.

Hollande saldırının "barbarca bir terör eylemi" olduğunu söyledi.

Avrupa çapında gösteriler

Hem Fransa hem de Avrupa'nın birçok kentinde Çarşamba akşamı kitlesel protesto gösterileri düzenlendi.

Gösterilerde mağdurlarla dayanışmak için "Ben Charlie'yim", "Hepimiz Charlie'yiz" yazılı döviz ve pankartlar taşındı.

Fransa'daki gösterilere yüzbinlerce kişinin katıldığı bildiriliyor.

Davutoğlu: Saldırının İslam dini ile irtibatı kurulamaz

Başbakan Ahmet Davutoğlu Paris'teki saldırıyı kınadı.

Davutoğlu, "Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekçesi ne olursa olsun her türlü teröre ve şiddete karşı açık ve net tavır almış bir ülkeyiz. Bu saldırıyı da bu terörü de en güçlü şekilde kınıyoruz ve bu zor günde Fransız halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Başbakan, "hiçbir gerekçenin bu tarz bir terör faaliyetini mazur gösteremeyeceğini" söyledi.

Davutoğlu ayrıca İslam dini ile saldırı arasında herhangi bir irtibatın kurulamayacağını da söyledi ve ekledi: "İslam dininin yüce değerleri bu tür saldırıları kesinlikle tecviz etmez. Bunlara cevaz vermez. İslam ile bu faaliyetler arasında kurulacak her türlü irtibat yanlış olacaktır."

"Ben Charlie'yim" kampanyası

Sosyal medya kullanıcıları, saldırıya karşı "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) başlığı ve etiketiyle bir kampanya başlattı.

Twitter ve Facebook hesaplarında profil fotoğraflarını değiştiren kullanıcılar, ifade özgürlüğüne dair paylaşımlarda bulundular ve saldırıyı kınadılar.

Etiket, Çarşamba günü dünya çapında en fazla kullanılan etiket oldu.