BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,38
ALTIN 2.826,81
HABER /  GÜNCEL

Cezayir'de 'bilanço ağırlaşacak'

Cezayir'deki bir doğalgaz tesisinde yaşanan rehin alma olayında ölen yabancı ve Cezayirli işçi sayısının artabileceği belirtildi.

Abone ol

Cezayir'deki bir doğalgaz tesisinde yaşanan rehin alma olayında ölen yabancı ve Cezayirli işçi sayısının artabileceği belirtildi.

Sayının artabileceğini duyuran Cezayir Haberleşme Bakanı Muhammed Said, son bilançonun önümüzdeki saatlerde açıklanacağını belirtti.

Cezayir Ordusu'nun operasyonuyla sona eren rehin alma eyleminde kaybolan rehineler arasında İngiliz, Amerikan, Norveç ve Japon vatandaşları olduğu ifade ediliyor.

Operasyonda 32 militanın da öldürüldüğü duyuruldu.

Yetkililer, militanların rehineleri öldürmeye başlaması nedeniyle operasyon kararı alındığı söylüyor.

Ölü sayısının "maalesef artabileceğini" söyleyen Bakan Muhammed Said, öldürülen militanların da altı farklı ülkenin vatandaşı olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron da, rehinelerin ölümünden 'teröristleri' sorumlu tuttu.

Olayda üç İngiliz vatandaşının öldüğü, kayıp olan üçünün de öldüğünden kaygılanıldığı belirtiliyor.

Kayıplar arasında bir Kolombiya, iki Malezya vatandaşı da var.

Cezayir Resmi Haber Ajansı APS, rehin alınan 685 Cezayirli işçinin yanısıra, 131 yabancı işçinin 107'sinin kurtarıldığını bildirdi.

Roketatar ve havan topları

Öldürülen bazı rehinelerin tabiyetleriyse hala bilinmiyor.

Rehine krizi, militanların geçen Çarşamba günü yabancı çalışanları taşıyan iki otobüsü kaçırmasıyla başlamıştı. Kaçırma olayı sırasında bir Cezayirli ile bir İngiliz öldü.

Cezayir ordusu Perşembe günü rehinelerin tutulduğu Amenas doğal gaz tesislerine yönelik bir operasyon başlattı.

Çok sayıda rehinenin kurtulmasına rağmen, roketatarlara ve makineli tüfeklere sahip bir grup militan bazı rehinelerle birlikte doğal gaz tesislerinde kapana kısıldı.

Militanların doğal gaz tesislerini ateşe verme girişimi engellendi.

BP, Statoil ve Cezayir'in ulusal petrol şirketi tarafından işletilen tesislerdeki kaçırma olayının arkasında, Fransa'nın Batı Afrika ülkesi Mali'de İslamcı militanlara karış askeri harekata girişmesi yatıyor.

Militanlar, eylemlerine son vermek için Mali'deki harekatın son bulması ve Cezayir'in hava sahasını Fransa'ya kullandırmaması taleplerini ileri sürüyordu.