BIST 9.420
DOLAR 34,38
EURO 36,28
ALTIN 2.837,71
HABER /  GÜNCEL

Cezayir: 7 rehine daha öldü

Cezayir'de Çarşamba gününden beri devam eden rehine krizi, ordunun kanlı operasyonuyla son buldu.

Abone ol

Cezayir ordusunun Sahra çölündeki bir doğal gaz tesisinde rehin tutulan kişileri kurtarmak için iki gündür sürdürdüğü operasyonun son aşamasında 11 İslamcı militan ile 7 rehine öldü.

Resmi haber ajansı APS daha önce 12 Cezayirli ve yabancı rehinenin kurtarma operasyonu sırasında hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Cezayirli yetkililer, 573 Cezayirli işçinin ve rehin tutulan 132 yabancı çalışandan yaklaşık 100'ünün kurtarıldığını kaydetti.

30 civarındaki yabancı rehinenin durumu bilinmiyor. Birçok rehinenin çatışmalar sırasında kaçtığı veya saklandığı sanılıyor.

Türk rehine de var

Haber alınamayan rehineler arasında 14 Japon ve 6 Norveçli ile bilinmeyen sayıda İngiliz, Amerikalı, Romanyalı, Taylandlı, Filipinli, Kolombiyalı, Güney Koreli ve Avusturyalı bulunuyor.

Reuters tarafından yayınlanan görüntülerde, krizden kurtulan bir Türk vatandaşının "durumunun iyi olduğunu" söylediği görülüyor.

Militanlar, son çatışmalardan önce ellerinde 7 rehine olduğunu açıklamıştı.

Cezayirli askerlerin militanlar tarafından yerleştirlen mayınları temizlemeye çalıştığı belirtiliyor.

Rehine krizi, militanları Çarşamba günü yabancı çalışanları taşıyan iki otobüsü kaçırmasıyla başlamıştı. Kaçırma olayı sırasında bir Cezayirli ile bir İngiliz öldü.

Cezayir ordusu Perşembe günü rehinelerin tutulduğu Amenas doğal gaz tesislerine yönelik bir operasyon başlattı.

Çok sayıda rehinenin kurtulmasına rağmen, roketatarlara ve makineli tüfeklere sahip bir grup militan bazı rehinelerle birlikte doğal gaz tesislerinde kapana kısıldı.

Militanların doğal gaz tesislerini ateşe verme girişimi engellendi.

BP, Statoil ve Cezayir'in ulusal petrol şirketi tarafından işletilen tesislerdeki kaçırma olayının arkasında, Fransa'nın Batı Afrika ülkesi Mali'de İslamcı militanlara karış askeri harekata girişmesi yatıyor.

Militanlar, eylemlerine son vermek için Mali'deki harekatın son bulması ve Cezayir'in hava sahasını Fransa'ya kullandırmaması taleplerini ileri sürüyordu.