BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ceza alan paşalara kötü haber

Ergenekon davasında darbe teşebbüsünden ceza alan paşalar her türlü hakten mahrum bırakılacak ve rütbeleri sökülecek.

Abone ol

Darbeye teşebbüs girişimi nedeniyle yargılandığı mahkemeden ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet cezası alan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, Nusret Taşdeler ve Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu paşaların rütbeleri sökülerek ‘er’ statüsüne indirilecek.

Star gazetesinin haberine göre Askeri Ceza Kanununa göre haklarında darbeye teşebbüsten ceza verilen Ergenekon paşalarının rütbeleri sökülerek er’liğe düşürülecek. Aralarında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, emekli Tümgeneral Veli Küçük, eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın da bulunduğu Ergenekon hükümlüsü paşaların görevleri esnasında aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak.

TSK’dan paşalara kötü haber

Rütbeleri er’liğe düşürülecek olan paşaların eş ve yakın akrabalarına verilen kimlik kartları geri alınırken yakınlarının yararlandığı kuaför ve diğer VİP hizmetlere de son verilecek. Paşaların sadece maaşı değişmeyecek. Askeri Ceza Kanunu 30. Madde gereği uygulanacak rütbe sökme işlemi, müebbet kararının Yargıtay tarafından da onaylanmasıyla gündeme gelecek. Ergenekon davası kapsamında yargılandıktan 5 yıl sonra müebbet ceza alan paşalara bir kötü haberde de Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) gelecek. Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesi doğrultusunda askeri veya sivil mahkemede yargılanıp bir yıldan fazla ceza alan generallerin rütbesinin neferliğe düşürüleceği belirtiliyor.

İlhami Erdil de düşürülmüştü

Bu kapsamda ceza alan askerin rütbesi sökülerek TSK’dan çıkarılıyor. Bu kanun Ergenekon hükümlülerine de uygulanacak. Er rütbesine düşürülecek olan paşalar bir çok haktan mahrum kalacak. Paşaların yanı sıra eş ve yakın akrabalarına verilen askeri kimliklere el konulacak. Daha önce de Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil’in rütbesi, yolsuzluk suçundan yargılandığı askeri mahkemede 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılınca oramirallikten ere düşürülmüştü. Rütbesi er’e düşürülen Erdil’in askeri tesislerden yararlanması da engellenmişti. Orgeneral İlker Başbuğ, 10’uncu Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Rüştü Erdelhun’dan sonra rütbeleri sökülen tarihimizdeki ikinci Genelkurmay Başkanı olacak.

Tek muvazzaf ihraç edilecek

YAŞ kararıyla birlikte birçok tutuklu muvazzaf asker emekli edilerek tüm tazminat hakları verildi. Emekli olan muvazzaf askerler, askeri cezaevinden sivil cezaevine nakledildi. Ergenekon’da cezanın kesinleşmesi sonrası halen muvazzaf olan ve önceki günkü kararla tahliye edilen Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, kararın kesinleşmesi sonrasında TSK’dan ihraç edilecek. Özlük hakları korunacak olan Çubuklu, kazanılmış hakları olan tazminatlarını alabilecek.

Kuaföre bile gidemeyecekler

Rütbeleri sökülen askerler, eşleri ve yakınları askeri dinlenme tesisleri, tatil köyleri, askeri lojmanlar, ordu evleri ve kuaförlerinden yararlanamaz hale gelecek. Dışarıdaki tesislere göre askeri personele daha uygun imkanlar sunan bir çok askeri tesisten yararlanamayacak olan Paşa yakınları sivil vatandaşın kullandığı kuaför, dinlenme tesisi ve tatil köylerini kullanmak zorunda kalacak.

VIP hizmetleri artık yok

Emeklilik dönemleri dahil havaalanında VIP’i kullanan paşalar, eşleri ve yakınları, rütbelerin sökülmesi sonrasında artık VIP hizmetlerinden yararlanamayacaklar. Kullandıkları Yeşil pasaportları alınacak olan aileler normal pasaport kullanabilecek.

Rütbeler re’sen sökülecek

Cezaların kesinleşmesi sonrasında mahkeme kararı olmaksızın paşaların rütbeleri re’sen sökülecek. Ceza alan paşaların kimlikleri elinden alınırken silahlarına da el konulacak.

İşte rütbe söktüren madde

Askeri Ceza Kanunu’nun 30. Maddesi şöyle:

“Aşağıda yazılı hallerde subay, astsubay, uzman jandarmalar ve özel kanunlarında bu cezanın uygulanacağı belirtilen asker kişiler hakkında, askeri mahkemeler veya adliye mahkemelerince asıl ceza ile birlikte, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilir. Bu husus mahkeme hükmünde belirtilmemiş olsa dahi, Silahlı Kuvvetlerden çıkarmayı gerektirir.

A) Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere ölüm, ağır hapis, bir seneden fazla hapis cezası ile hükümlülük halinde,

B) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle hükümlülük halinde.

Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere, askeri mahkemelerce üç aydan fazla hapis cezası ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilebilir.

Başbuğ’un iyi hali ağırlaştırmadı

Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı ancak cezasında indirim yapıldığı mahkemenin ayrıntılı kararından anlaşıldı. Mahkeme, Başbuğ’a “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçunun sabit olduğunu belirterek ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası verdi. Ancak mahkeme yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle Başbuğ’un cezasını müebbet hapse indirdi. Başbuğ hakkındaki kararın kesinleşmesi halinde infaz edilmesi gereken 30 yıllık bir süreyi belirtiyor.