BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Çevreciler tedirgin

Kırklareli Pınarhisar ilçesi Derinalçak mevkiinde Kokarpınar deresinde daha önceden faaliyet gösteren taş ocağının çukurunun şu an çöplük gi...

Abone ol

Kırklareli Pınarhisar ilçesi Derinalçak mevkiinde Kokarpınar deresinde daha önceden faaliyet gösteren taş ocağının çukurunun şu an çöplük gibi kullanılması, çevrecileri ve vatandaşları tedirgin ediyor.
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çiğdem, "Pınarhisar Kokarpınar deresinde daha önceden birçok taş ocağı açılmış ve yıllar sonra faaliyeti durdurulmuş ancak taş ocakları faaliyetteyken açılmış olan çukurlar şu anda çöplük olarak kullanılıyor" dedi.
Çukurun kimyasal atık deposu haline geldiğini söyleyen DAYKO İl Temsilcisi Çiğdem, "Var olan tüm bilimsel çalışmalara, ulusal ve uluslararası proje çalışmalarında var olan ekosistemin korunması gibi önlemler alınması gerektiği vurgulanırken, birçok taş ocağı açılmış, açılmak istenen ve faaliyeti sona erenler var. Daha önce hiçbir önlem almadan terk edilen sahaların can ve mal emniyeti bakımından tehdit oluşturduğu gerekçesiyle endişelerimizi yetkili makamlara bildirdik. Ancak son yaşanan olay, endişelenmekte ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. Bahse konu olay, Pınarhisar ilçesi Derinalçak mevkiinde Kokarpınar deresinde, yıllar öncesinde faaliyet gösteren taş ocağı çukuru kimyasal atık deposu haline gelmiş" diye konuştu.

“GÖRDÜKLERİMİZ KARŞISINDA DEHŞETE KAPILDIK”
Bölgede geniş bir gönüllüye sahip DAYKO Vakfı’na gelen bir çağrıya kulak vererek çukurun yanına gittiklerinde, gördükleri karşısında dehşete kapıldıklarını ifade eden Çiğdem, şöyle devam etti: “Yaşama kastedilerek atılan alüminyum ve plastik ağırlıklı kimyasal atıkların, eski bir taş ocağı alanına rastgele döküldüğünü gördük. Birkaç fıçı veya çuval değil. Onlarca kamyon buraya nasıl ulaşmış? Nasıl hiçbir denetime takılmadan yaşam alanlarımıza atılmış? Şaşırmamak elde değil. Nedeni belli olan bu çevre felaketi konusunda yetkili makamlara yaptığımız müracaatlar sonucunda inceleme başlatıldı. Yaz aylarında akar özelliği taşımayan dere yatağına atılan bu atıkların, yağışlardan önce kaldırılarak, bertaraf edilmesi, suçluların bir an önce tespit edilerek haklarında yasal işlemlerin yapılması, bu tür atıkları üreten tesislerde daha sıkı denetimlerin yapılarak yaşam alanlarımızın korunması, gelecek nesillere yaşanır bir çevre bırakılması hepimizin hem insani hem de yasal görevidir.”
(İHA)