Yeni mezun 2 bin 200 polis, İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü emrine verildi.
Abone olİstanbul Çevik Kuvvet’in 4 bin polisi Gezi eylemlerinde yetersiz kalınca bu yıl polis okullarından mezun olan 2 bin 200 polisle takviye edildi. Günlerce kaldırımda yatan polislerin çalışma koşulları da iyileştirilecek.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, polisi güçlendirecekleri yönündeki açıklaması ilk olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde etkisini gösterdi. Bu yıl mezun olan 2 bin 200 genç polis, İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü emrine verildi.
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 2009’da İstanbul’a atandığında Önleyici Hizmetler ve Güven Timleri’ne ağırlık verdi. Böylece sokak olaylarında büyük düşüş yaşandı. Çevik Kuvvet’in sayısı 4 bin civarında tutuldu. Ancak aniden patlayan Gezi olayları Çevik Kuvvet polisine takviye ihtiyacı doğurdu. Olaylar Taksim’den İstanbul’daki çeşitli ilçelere ardından da tüm yurda yayıldı.
JANDARMADAN DESTEK
Taksim, Beşiktaş, Şişli başta olmak üzere kentin bir çok semtinde düzenlenen gösterilerde 4 bin kişilik Çevik Kuvvet polisi yetersiz kaldı. Müdahaleden müdahaleye koşan, günlerce evine gidemeyen polisler, kaldırımlarda yatarak dinlenmeye çalışırken bitap düştü, psikolojik dengeleri bozuldu. Diyarbakır, Şırnak ve Batman’ın da arasında bulunduğu birçok ilden gelen 2 binin üzerinde polis de yeterli olmayınca Organize, Mali, Narkotik Şube polisleri de sahada görevlendirildi. Jandarmadan destek kuvvet gönderildi.
Emniyet’te yapılan toplantılarda, Çevik Kuvvet polislerinin sayısının azlığı nedeniyle olaylara müdahalede ciddi sıkıntılar yaşandığı tartışıldı. Toplantılarda, bildik toplumsal olayların aksine yeni bir tür toplumsal olayla karşı karşıya olunduğu değerlendirmesi yapıldı. Bundan sonra da benzer eylemlerin olabileceği değerlendirildi. Bu nedenle, polis okullarından mezun olarak İstanbul kadrosuna gönderilen 2 bin 200 yeni polis, sadece Çevik Kuvvet emrine verildi. Yeni gelen polislerle Çevik Kuvvet’in sayısı 6 bin 200’e çıktı. İlerleyen tarihlerde de bu sayının daha da artacağı kaydedildi.
SAHRA ÇADIRLARI
Eylemlere müdahale eden polislerin yollara ve kaldırımlara yatarak uyuması, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlanması Emniyet’i bu yönden de önlem almaya itti. Emniyet, eylemlerin yoğunlaştığı merkezi yerlerde içinde tuvalet, yatak, revir olan sahra çadırları kurulmasına karar verdi. Bu kapsamda, sahra çadırı alınacak. Bir emniyet yetkilisi, “Bu tarz bir eylemle ilk kez karşılaşıyoruz. Bu tarz işgal eylemlerinin önümüzdeki dönemde de olabileceğini değerlendirdik. En kötü senaryoya göre hazırlık yapıyoruz” dedi.