Çevik Kuvvet'in görev tanımı ve çalışma biçimi tamamen değişecek. Birim imaj tazeleyecek.
Abone olEmniyet teşkilatında 1965'te ilk kez oluşturulan Toplum Zabıtası'nın 12 Eylül sonrasında 1982'de Çevik Kuvvet'e dönüşmesiyle toplumsal olaylara müdahale birimi kuran Emniyet Genel Müdürlüğü, 25 yıldır yürürlükteki "Çevik Kuvvet Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği"ni tamamen değiştirecek bir tasarıyı hazırladı.
Daire Başkanı İsmail Çalışkan'ın başkanlığında oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı 44 maddelik yeni tasarıda, bugüne kadar zaman zaman küçük değişiklikler yapılan 25 yıllık yönetmelikle illerde faaliyet gösteren birimin, dünyada ve toplumda yaşanan gelişmelerle birlikte yeni görev tanımına kavuşması hedeflendi.
Yeni tasarıda öncelikle mevcut hantal yapının ortadan kaldırılması amacıyla Çevik Kuvvet birimlerinin kurulma ve kapatılmasına standart getiril mesi benimsendi.
Tasarıyla, Çevik Kuvvet personelinin meslekte, toplumda, anayasal ve diğer yasal kurumlarda ortaya çıkan değişikliklere, beklentilere ve kurallara bağlı olarak "eğitimlerinin geliştirilmesi" öngörüldü.
Bu amaçla "eğitim esas ve usulleri" yeniden düzenlenecek. Çevik Kuvvet'in mesaisini özellikli görevleri ile kılık ve kıyafetleri konusunda yeni düzenlemeler getirecek olan tasarıyla Çevik Kuvvet birimleri cazip ve istekle çalışılan bir birim haline getirilecek.
Ayrıca, teşkilat içindeki imajının iyileşmesi sağlanırken, personelin yoğun çalışma temposuna rağmen yüksek düzeyde motivasyona sahip görev yapabilmesi ve verimli olabilmesi sağlanacak. Tasarıda, Çevik Kuvvet birimine atanmanın yeterli şartları olmasına rağmen bu birimden ayrılmada yeralan zorluklardan dolayı personelin yaşadığı problem ve ihtiyaçlara cevap verilebilmesi planlandı.
Çevik Kuvvet birimlerinin her türlü miting, gösteri ve yürüyüşler ile basın açıklamaları dışında önleyici hizmetler ile asayiş olaylarında diğer polis birimlerinin yetersiz kaldığı her türlü hizmetlerde çalışmaları ile başka illere geçici olarak görevlendirilmeleri de sisteme bağlanacak.
Tasarının genel gerekçesinde yeralan bir bölümde, Çevik Kuvvet'in faaliyetlerinin incelendiğinde asli görevi sayılan miting, yürüyüş, basın açıklaması ve grev-lokavt gibi toplumsal olaylardaki görevinin yüzde 2 oranındayken, diğer birimlere destek amacıyla sportif faaliyetlerde yüzde 28, diğer asli olmayan konularda görev yapma oranının da yüzde 70 olduğuna dikkat çekildi.
Gerekçe, "Çevik Kuvvet birimleri, her türlü donanımı sağlanmış, hareket kabiliyeti yüksek, araç ve gerecini çok iyi kullanacak ve görev ile ilgili teknikleri çok iyi uygulanabilecek şekilde eğitimli toplumsal olaylara müdahale birliği olmalıdır" görüşüne yerverildi.