Sincan'da tankları yürüterek 28 Şubat'ın sembol ismi haline gelen emekli orgeneral Çevik Bir, 15 yıl sonra yeniden Sincan'da...
Abone olİNTERNETHABER.COM- 28 Şubat başladığı yerde bitti. Refah-Yol hükümetini düşüren sürecin fitilini ateşleyen Genelkurmay eski 2. Başkanı Çevik Bir, tankları yürüttüğü Sincan'a 15 yıl sonra tutuklu olarak gitti. İster kaderin cilvesi deyin, ister Sincan'ın laneti...
28 Şubat'ta binlerce kişi fişlendi, yüzlerce kişi işinden oldu, 1000 yıl sürecek denen kara günlerde çok canlar yakıldı. 28 Şubat'ın mimarı olan dönemin kudretli paşası Çevik Bir, ince ayar çektiği Sincan'a 18 kişi ile birlikte yollandı.
SİNCAN'IN BİR'İN HAYATINDAKİ YERİ
30 Ocak 1997'de Sincan belediyesi Kudüs gecesi düzenledi. Olaylı geceye en sert tepki askerden gelmişti. O kişi ise bugün Sincan'a cezaevine gönderilen Çevik Bir'den başkası değildi.
4 Şubat 1997 yılında Sincan'da 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yapan askerlere talimat vererek, post modern darbenin mimarı olarak öne çıktı. Hükümete karşı psikolojik harekat daha önceden başlatılmıştı ancak tankların gövde gösterisi bu döneme damgasını vurdu.
TSK içinde kurulan Batı Çalışma Grubu'nun başında yer alarak dönemin en öne çıkan komutanıydı. Genelkurmay'dan izin almadan kendi inisiyatifyle tankları yürütmesi Bir'i, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile karşı karşıya getirmişti.
Tankların geçişi 28 Şubat'ın sembol fotoğrafı olacaktı. Çevik Bir ve Sincan ismi hafızalara kazınacaktı. Aradan geçen 15 yılda Türkiye çok değişti.
Askeri vesayete bayrak açan bugünkü iktidarın iradesiyle yargı, 28 Şubat dosyasına el attı. Bin yıl süreceği söylenen 28 Şubat, Bir'in tutuklanmasıyla resmen sona erdi. 28 Şubat dönemi böylece başladığı yerde bitmiş oldu.