BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
İstanbul
HABER /  GÜNCEL

Çernobil faciası nedir ne zaman oldu hangi ülkeler etkilendi?

Rusya Ukrayna arasındaki sıcak savaşın bugün 2. günü. Rus tankları başkent Kiev'e kadar geldi. Dünyanın dikkat kesildiği sıcak bölgeden gelen son haberler ise tedirgin edici. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Rus askerleri çernobil nükleer alanına kadar geldi. Peki tarihte 94 bin kişinin öldüğü iddia edilen çernobil faciası nedir, ne zaman oldu, hangi ülkeler etkilendi?

Abone ol

Çernobil nerede, hangi ülkede, Çernobil faciası ne zaman oldu ve kaç kişi öldü soruları merak konusu oldu. Rusya Ukrayna krizi ve Rusya'nın saldırılarına ilişkin Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rus askerlerinin Çernobil nükleer santral alanına girdiği ifade edildi. Çıkan haberlerin ardından Çernobil faciası nedir? Ne zaman oldu? Çernobil'de kaç kişi öldü? Çernobil faciası hangi ülkeleri etkiledi? 

Çernobil faciası nedir: Çernobil faciası 1986 yılıının Nisan ayında Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat kenti yakınlarında bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe meydana gelen kazadır. Kazanın gerçekleştiği tarih 26 Nisan 1986'dır.

Çernobil faciası ne zaman oldu: Çernobil faciası Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre bu zaman dek gerçekleşmiş en büyük nükleer kazadır. Çernobik faciası 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelmiştir ve hem maliyet hem de can kaybı açısından tarihin en kötü iki nükleer felaketinden biridir.

Çernobil faciasında kaç kişi öldü: Çernobil kazası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısnın 4 bin ila 93 bin arasında olduğu biliniyor. Öte yandan çernobil faciası sonrası 600 binin üzerinde işçinin faciaya müdahalede bulunduğu ve bu nedenle birçoğunun radyasyona maruz kaldığı biliniyor. Santraldaki güvenlik görevlileri Çernobil faciasının bir daha yaşanmasın diye canlarını vermiştir.

Çernobil faciası hangi ülkeleri etkiledi: 1986 tarihinde Sovyetler Birliği üyesi Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 110 kilometre uzaklıktaki santralde meydana gelen kaza günümüzde dahi hissediliyor.

Çernobil Santral alanında rutin 20 saniyelik güvenlik testi için sistem kapatılmış fakat güvenlik testinin kontrolden çıkması üzerine 4. reaktörde patlama gerçekleşmişti.

Çernobik faciasında gerçekleşen patlama sebebiyle 2 bin tonluk çatı havaya uçmuş ve 8 tonluk radyoaktif yakıt atmosfere karışırken, reaktörü söndüren itfaiyecilerden 31’i yüksek radyasyona maruz kalarak olay yerinde yaşamını yitirmişti.

Çernobil faciası Sovyet yetkilileri tarafından gizlenmeye çalışıldı. santralde çalışan işçilerle ailelerinin yaşadığı Pripyat şehrinin tahliyesi için gizli hazırlıklar yapıldı. Fakat tahliyeye ertesi gün öğleden sonra başlanabildi.

Pripyat 3 saatte hayalet kente dönüştü. Öte yandan helikopterlerle patlayan reaktörün üstüne binlerce ton kimyasal atıldı. Patlamadan çıkan zehirli bulut Ukrayna, Belarus ve Avrupa'nın bir kısmını etkiledi. Zehirli bulutlar, 10 gün sonra da Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve hatta Japonya’ya bile ulaştı.

Çernobil nükleer alanı nerede: Çernobil Nükleer Santrali, RMBK-1000 tipi 4 nükleer reaktöre sahip bir santraldir. Çernobil Nükleer Santrali Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 130 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Çernobil hangi ülkede: Çernobil şehri Ukrayna'dadır. Fakat Çernobil faciası sonrası kısmen terk edilmiş bir bölgedir.

Çernobil faciası yaşanmadan önce kent nüsfusu 14.000 iken şu an için bin kişi burada yaşamını sürdürmektedir.

Rusya askeri Çernobil nükleer santral alanına girdi. Geniş yankı uyandıran gelişmeyi Ukrayna İçişleri Bakanlığı duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Rus askerlerinin Çernobil nükleer santral alanına girdiği belirtildi.

Close menu