CERN uzmanları uzun zamandır varlığı kanıtlanmaya çalışılan Higgs bozonunun özelliklerine uyan yeni bir parçacık keşfettiklerini açıkladılar.
Abone olCERN uzmanları İngiltere ve Cenevre'de yaptıkları basın toplantılarında uzun zamandır varlığı kanıtlanmaya çalışılan Higgs bozonunun özelliklerine uyan yeni bir parçacık keşfettiklerini açıkladılar.
Bilim insanları 45 yıldır Higgs bozonu adı verilen ve maddenin nasıl kütle sahibi olduğunu açıklamakta kritik bir araç olabileceği düşünülen teorik parçacığın izini sürüyor.
Büyük Hadron Çarpıştırıcı'daki iki Higgs araştırma deneyinden CMS'nin bulgularının "keşif" diye tanımlanabilecek bir netliğe eriştiği açıklandı.
Higgs araştırmalarını sürdüren diğer deney Atlas'dan henüz bir açıklama yapılmadı.
Araştırmayı yürüten ekip, deney sırasında 125,3 gigaelektrronvolt (GeV), yani her bir atomun içindeki protondan yaklaşık 133 kere daha ağır bir parçacığa rastladığını bildirdi.
Bulgular çok güçlü görünüyor. Ama ekibin saptadığı parçacığın gerçekten Higgs olup olmadığının kesin olarak belirlenmesi biraz daha zaman alacak gibi görünüyor.
Büyük Hadron Çarpıştırıcı deneyinin sürdürüldüğü CERN'de yapılan açıklama dinleyenlerin alkışlarıyla karşılandı.
Higgs bozonun varlığının parçacıkların kütlelerinin nedenini açıklayarak, evrenin işleyiş kurallarına dair şu ana kadar geliştirilmiş en kapsayıcı teorinin önemli bir boşluğunu doldurması bekleniyor.