BIST 10.446
DOLAR 32,57
EURO 35,03
ALTIN 2.438,75
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

CERN fena yanılmış!

Albert Einstein'ın teorisine karşı çıkan CERN, bu iddiasından vazgeçti...

Abone ol

Ünlü Fizikçi Albert Einstein'ın en temel teorilerinden biri olan "Hiçbir cisim ışıktan hızla hareket edemez" CERN tarafından çürütülmüştü.

Ancak CERN bir açıklama yaparak iddiasını geri çekti ve buna gerekçe olarak deney sırasında kabloların çıkmasını gösterdi.


İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında bulunan CERN Araştırma Enstitüsü fizikçilerinin geçen yıl yaptığı bir deneyse büyük ses getirdi.

Fizikçiler deney sonucunda nötrino denilen atom altı parçacıkların ışıktan daha hızlı hareket ettiğini kanıtladıklarını öne sürdü. Bu, Einstein'ın özel görelilik teorisinin sonu anlamına geliyordu.

Ancak bilim dünyasını karıştıran bu iddia şimdi sallantıda.Amerikan Bilim Geliştirme Derneği Science Insider, bu sonucun GPS uydusunu bilgisayara bağlayan kablolardan birindeki gevşemeden kaynaklandığını öne sürdü.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) de bu iddiayı yalanlamadı ve kablolardaki gevşemeyle ilgili ciddi şüpheler olduğunu açıkladı.

CERN sözcüsü James Gillies'e göre, kesin bir sonuca ulaşabilmek için daha fazla test yapılması gerekiyor. Yeni deney Mayıs ayında yapılacak.