Cepte pil ömrünü uzatmanın 10 yolu
Cep telefonlarına art arda eklenen yeni özellikler cihazların bataryalarını ciddi olarak zorlamaya başladı
Abone olCep telefonlarına art arda eklenen yeni özellikler cihazların bataryalarını ciddi olarak zorlamaya başladı. İnternet için Wi-Fi, veri transferi için Bluetooth, müzik için radyo, fotoğraf için dijital kamera ve birçok yeni uygulama...
“Tek cihazda çok fonksiyon” için tasarlanan cihazlar kullanıcı için büyük avantajları beraberinde getiriyor. Buna karşılık bu durum pil ömrünü büyük oranda kısaltıyor.
Öte yandan cihaza eklenen yeni özelliklerin çalışması için ekranlar çok daha “akıllı” olmak adına büyük bir değişime uğramış durumda. Daha geniş ekran, daha büyük piller, daha güçlü sinyal alması için güçlü antenler, dokunmatik ekran gibi yeni teknolojik özellikler cihazların tasarımlarında da yeni bir dönemi başlatmış oldu.
Bu akımın öncüleri ise hiç şüphesiz kişisel tarafta Apple’ın iPhone modeli, kurumsal tarafta ise RIM’in Blackberry cihazları. Telefonların yeni bir forma büründüğü bu yeni dönemde kullanıcıların şikayetleri de çoğunlukla batarya, bir başka ifadeyle pilin dayanıklılığı tarafında yoğunlaşıyor.
Üreticiler bir yol arıyor
Üreticiler uzun ömürlü pil üretimi için yeni teknolojiler üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Ama henüz somut bir ürün yok. Şimdilerde pil ömrünü yukarı çekmenin tek yolu, bataryanın boyutunu (gücünü) artırmak. Üreticiler de bunu yapıyor. Ancak cep telefonu kullanıcılarının yapacağı basit birkaç işlem pil ömrünün uzaması tarafında büyük önem taşıyor.
Kullanım alışkanlıklarındaki küçük bir değişim, cep telefonlarında yapılacak olan yeni birkaç ayarlama bataryanın dayanıklılığını artırıyor ve pil ömrünün uzaması tarafında etkili oluyor.
Ekran parlaklığını düşürün
Cep telefonlarında en çok enerji harcayan tarafta ekranlar yer alıyor. Cihazın çalıştığı durumlarda parlak bir ekran ciddi enerji kaybına yol açıyor. Bu yüzden “ayarlar-ekran” bölümünde LCD ekranın parlaklığın kısılmasıyla ciddi enerji tasarrufu sağlanıyor. Düşük parlaklıkta kullanım karanlık ortamlar dışında herhangi bir sorun çıkarmıyor.
‘Tarama’dan uzak durun
Kablosuz internet için Wi-Fi teknolojini destekleyen cihazlarda kesinlikte bu modun “kapalı” tutulduğundan emin olun. Sadece Wi-Fi ağından internete bağlanmak istediğinizde bu modu aktif hale getirin. Wi-Fi modu açık durumlarda, cihaz, bir ağ bulmak adına sürekli ağ tarama işlemini yapıyor, bu da pil ömrüne ciddi zarar veriyor. Bu kullanım şeklini Bluetooth için de uygulayın. Sadece veri transferi sırasında Bluetooth modunu açın.
Yazılımı güncelleyin
Üretici firmanın internet sitesinden, cihazınızla ilgili yazılım güncellemelerini takip edin ve kablolu bağlantı üzerinden telefonunun yazılımını güncelleyin. Bu sayede yazılım hataları, sistemin yavaş çalışması gibi problemleri ortadan kaldırın.
Zor çekiyorsa, kapatın
Cep telefonu sinyalinin düşük olduğu veya gidip geldiği noktalarda, yerleşim yerlerinde telefonlar “bir ağ bulmak” adına yüksek performans harcıyor. Bu yüzden böylesine durumlarda telefonu kapatmayı tercih etmekte fayda var.
Animasyonu bırakın
Duvar kâğıdı ve arka plan resmi kullanmamak batarya ömrünün artmasına yol açıyor. Bu tip özellikleri kullanmak isteyenler ize kesinlikle hareketli-flash olanları tercih etmemeli.
Ne soğuk, ne sıcak
Bataryanın uzun ömürlü olması için çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan cep telefonlarını uzak tutun.
GSM’de kalın, 3G’ye yüklenmeyin
GSM-EDGE ağlarında kalmayı tercih edin. 3G şebekeyi yüksek hızda internet erişimine ihtiyaç duyduğunuzda veya görüntülü iletişim için açık tutun. Çünkü GSM ağının kullanımı 3G’ye göre ciddi oranda tasarruf sağlıyor.
Batarya dolunca şarjdan çıkarın
Bataryaları sık sık şarj etmek yerine, pilin doluluk oranı en düşük seviyelere geldiğinde şarj edin. Pil dolduğu zaman cep telefonunu ve şarj aletini şarjdan çıkarın.
Kısayol tuşları kullan
Telefonlarda çok kullanılan fonksiyonlara kolay erişim için menüdeki kısayol uygulamalarından yararlanmayı tercih edin.
e-posta’da otomatiğe hayır!
Cep telefonlarından e-posta’larını kontrol eden kullanıcılar, e-posta kutularına erişimde ‘otomatik’ ayarları kapatmalı. Merkezle birkaç dakikada bir erişim sağlayarak e-posta kontrolü yapmak cihazın bataryasını olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden telefonlarda e-posta’ların “elle-istenildiğinde” çekilmesinde büyük yarar var.