BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Cepte gelen telefonu harç vurdu

Cari açığı daraltmak için yürürlüğe giren önlemlerden biri olan yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlara 100 liralık harç uygulaması sonuç verdi.

Abone ol

15 Haziran-30 Temmuz tarihleri arasında getirilen telefon sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 azaldı.

İthalatı frenlemek ve cari açığı daraltmak amacıyla cep telefonu ithalatına ilişkin bu yılın başında telefon başı 40 lira olan asgari vergi tutarı 100 liraya yükseltilmişti. Bunun sonucunda önceki senelere göre telefon ithalatı hızla düşmeye başladı. Öte yandan, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısında ise geçen yıla oranla yüzde 45'e varan artışlar görüldü. 2012'nin ilk 5 ayında yolcuların yurt dışından ''ceplerinde'' getirdiği telefon sayısı 500 bini buldu.

Yolcu beraberinde getirilen telefonlara 100 lira harç uygulaması 15 Haziran'da yürürlüğe girdi. Yolcu beraberinde getirilen telefon sayısı uygulamanın başladığı tarihten bu yana yüzde 51 azaldı.

AA muhabirinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) aldığı verilere göre, geçen yıl 15 Haziran-30 Temmuz tarihleri arasında yolcu beraberinde 212 bin telefon getirilirken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 102 bine düştü.

Bu arada, uygulama sayesinde yolcu beraberinde getirilen 102 bin 291 telefon karşılığında devletin kasasına 1,5 ayda toplam 10 milyon 229 bin 100 lira girdi.

YURTDIŞINDAN GELEN TELEFON SAYISI AZALACAK

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışından yolcu beraberinde cep telefonu getirme hakkının, en fazla istismar edilen konulardan biri olduğunu söyledi.

Akıllı telefon olarak nitelendirilen son nesil cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu tür cihazların bir şekilde yolcu beraberinde getirilmiş gibi gösterilip kayıt altına alındığını anlatan Dursun, şunları kaydetti:

''Resmen 'pasaport ticareti' yapılan bir iş haline gelmişti. Yurt dışından telefon getirmemelerine rağmen, bazı yolculardan belirli bir bedel karşılığı pasaport bilgileri alınarak, onların adına telefon kaydediliyordu. Bununla ilgili hiç bir şeyden çekinmeden, kaçınmadan ilanlar veren firmalar, kişiler türemişti.

Uygulama, bu istismarı ortadan kaldırdı. Bu şekilde getirilen cep telefonu sayısının düşmesinin de bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü gerçekten ihtiyacı olan ve kullanmak için yurt dışından cep telefonu getirenler 100 lirayı ödeyip cihazlarını geçiriyorlar, ancak bu işi ticarete dökenler için işin karı kaçtı. Düşüşü biz böyle değerlendiriyoruz. Hatta yaz ayları dolayısıyla yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın girişiyle bu sayının biraz yüksek olduğunu, ilerleyen günlerde daha da düşeceğini düşünüyorum.''

Türkiye'de ortalama bir cep telefonunu kullanma süresinin 3 yıla kadar yükseldiğini de belirten Dursun, ''Eğer amaç ticaret değil, kullanıcının ihtiyacına yönelik bir imkan sağlamaksa halihazırda yurt dışından gelenlere 2 yılda bir tanınan telefon getirme hakkının 3 yılda bire çıkarılmasını talep ediyoruz'' dedi.